Разгорещен дебат дали мощите на Св. Св. Кирил и Методий

...
Разгорещен дебат дали мощите на Св. Св. Кирил и Методий
Коментари Харесай

Истински ли са мощите на Кирил и Методий, или висяхме на опашки за ментета?

Разгорещен спор дали мощите на Св. Св. Кирил и Методий са същински или фалшификат се развихри в телевизионния ефир преди минути. Според проф. Лиляна Симеонова, историк от Института по балканистика на Българска академия на науките, мощите на Методий са безспорен фалшификат, защото не е ясно къде е заровен той.

„ Няма никакви исторически извори къде е заровен. Няма документални свидетелства, които да демонстрират, че имало мощи на Методий, които са били почитани “, сподели пред бТВ Симеонова.

По думите ѝ бизнесът с мощи и християнски светини е извънредно рентабилен и постоянно се случва да се прекланяме пред имитации. „ Живеем в XXI век, не е задоволително към този момент някой божи човек да каже нещо и всички да му имат вяра. Има просвета, има и религия. Аз съм от страната на науката “, сподели Симеонова.



„ Тези мощи или са реплики на изгубени свещени предмети, или са имитации и това с мощите е един печеливш бизнес “, споделя Симеонова.

Според протойерей Георги Чирганов доводите на науката са „ причини с общ темперамент “. „ Това е въпрос на религия и персонално отношение на всеки един човек “, сподели той.

Чирганов сподели за феновете на бТВ и публични документи за достоверността на реликвите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР