Разгневи ме системата, това, че се оказва, че в нашето

...
Разгневи ме системата, това, че се оказва, че в нашето
Коментари Харесай

Златина Хаджипанайотова е сезирала за проблема с наследствените пенсии КЗД и омбудсмана на България



Разгневи ме системата, това, че се оказва, че в нашето опазване на здравето няма пътека за хора в тежко положение и като цяло НЗОК включва лекуването  и оперирането на пациентите, само че възобновяване, като интервал, не е включено. Няма пакет за хора, които са в финален етап на рака и се нуждаят от специфични грижи. Това сподели в изявление за предаването „ Преди всички “ Златина Хаджипанайотова , майката, която написа яростно писмо до дядо Коледа, което се популяризира в обществените мрежи.

На трите й деца, Национален осигурителен институт отхвърля да даде наследствена пенсия: Оказа се, че такава пенсия може да бъде дадена само и единствено при съществуването на застрахователен стаж от 5 години. Бащата на децата ми е работил в чужбина, отвън Европейски Съюз, и на него му се събират към 4 години и нещо. Но, в случай че имаме един татко на 23 години, с дете на 1,5 години и има 2 години застрахователен стаж – неговото дете отново се лишава от наследствена пенсия. Тук страната споделя „ Ние сме помислили за Вашите деца. Те имат право на лична пенсия “. Става въпрос за деца изгубили родител. Ние продължаваме да събираме документи и да се борим за пенсия. После се сблъсках с още по-интересен проблем и юридически парадокс, който ме накара да отвръщам. Оказа се, че, с цел да имат право на тази лична пенсия, неговият родител не би трябвало да има приход по-голям от 65 лв. на член от фамилията, т.е. в случай че Вие сте една самотна майка, вдовица, с едно дете, Вашият приход не би трябвало да надвишава 130 лв.. В противоположен случай Вие сте извънредно богата! Ако Вие имате приход от 140 лв., Вие сте извънредно богат човек в лицето на страната и вашето дете няма потребност от наследствена пенсия. Затова сезирах Комисията за отбрана от дискриминация, тъй като този най-малък обезпечен приход е подобен от 1 януари 2009 година. Към днешна дата минималната заплата е променяна 8 пъти.

Златина Хаджипанайотова е сезирала по казуса и омбудсмана на България.

По думите й е належащо да се записва неправителствена организация в интерес на обществото, в която да може да членува всеки и която ще изисква, посредством своите членове, смяната на избран закон и отбрана на гражданска позиция.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР