Разгневени протестиращи влязоха в сблъсък снощи с израелската полиция заради

...
Разгневени протестиращи влязоха в сблъсък снощи с израелската полиция заради
Коментари Харесай

Бурни протести в Израел след убийството на етиопски евреин от полицай

Разгневени протестиращи влязоха в конфликт нощес с израелската полиция поради убийството през уикенда на израелски младеж от етиопски генезис от служител на реда, който не бил на работа, съобщи ДПА.

Хиляди членове на общността на израелците от етиопски генезис и техни поддръжници блокираха улиците и кръстовищата в центъра на Тел Авив и други места в страната, протестирайки против използването на несъразмерна мощ и издевателството от страна на полицията.

На места митингите прераснаха в принуждение, стачкуващи палиха коли и замеряха служителите на реда с разнообразни предмети.

Според израелската работа за незабавна помощ и полицията при стълкновенията са били ранени минимум 147 души, в това число 111 служители на реда. Арестувани са 136 участници в митингите.

Демонстрациите затрудниха пътното придвижване. Израелски медии оповестиха, че към 60 000 души са попаднали в тапи.

Президентът Реувен Ривлин и министър председателят Бенямин Нетаняху споделиха, че схващат гнева на протестиращите, и показаха състрадание към жертвата, само че приканиха за успокоение и разговор.

Протестите бяха провокирани от убийството в град Хайфа на 18-годишен евреин с етиопски корени. Според известия служител на реда, който не бил на работа, се намесил при спор сред група хора. Те хвърлили камъни по служителя на реда, който споделил, че се изплашил за живота си и разкрил огън. Очевидци на случилото се настояват, че служителят на реда въобще не е бил в заплаха.

По данни на Израелската статистическа работа в края на 2017 година евреите от етиопски генезис в 8-милионния Израел са били към 149 000. Много от тях настояват, че са дискриминирани, когато търсят работа или жилище, а също че се резервира сериозната разлика в приходите и образованието им спрямо други групи от обществото.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР