Разглеждането на жалбата, спряла конкурсите за директори, е насрочено от

...
Разглеждането на жалбата, спряла конкурсите за директори, е насрочено от
Коментари Харесай

Спрените директорски конкурси създават напрежение в училищата

Разглеждането на жалбата, спряла състезанията за шефове, е планувано от съда чак през март 2023 година

Разрешаването на проблема със спрените управителен състезания наподобява се отдалечава от ден на ден във времето. Делото по жалбата на шеф, спряла това лято провеждането на към 450 състезанието за учебни шефове, е планувано чак за март 2023 година от Върховния административен съд (ВАС). Междувременно, към този момент се натрупат проблеми и напрежение измежду някои училищен колективи, отбелязва вестник.

Припомняме, че през август т.г. Върховен административен съд спря действието на новата разпоредба 16 за осъществяване на състезания за заемане на длъжността " шеф " в държавните и общинските учебни заведения поради тъжба на шеф на Пазарджик. В нея се оспорват като субективни някои от критериите за заемане на поста, отнасящи се до личността на претендента - като мотивация за заемане на длъжността, настройка за работа в екип и рационализиране и информационни умения. В по този начин създалата се обстановка, учебните заведения със спрени състезания сега се ръководят от краткотрайно изпълняващи длъжността шефове. На места обаче процесите не вървят безпрепятствено.

" В нашето учебно заведение новата директорка отхвърля да подписва документи по течащи планове, почнати от остарялата. Имаме разнообразни оперативни проблеми с това, че сега няма нормативен документ и стоят висящи процедури ", споделя учител от столично учебно заведение, поискал анонимност.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов също споделя пред " Сега ", че в някои учебни заведения има напрежение. " От законова позиция няма значение дали учебното заведение е с краткотраен шеф или с непрекъснат подобен - отговорностите им са идентични. Когато обаче постът се заема от краткотрайно изпълняващ длъжността шеф, колективът не го приема на съществено и тук-там пораждат кавги и несъгласия сред учителите ", разяснява Стаматов. По думите му постоянно е било по този начин, защото в сходни случаи някои шефове се усещат неуверени.

Председателят на профсъюз Образование към КТ " Подкрепа " доктор Юлиян Петров разяснява, че все още не е получавал съответни сигнали за напрежение и безпорядък в учебни заведения, ръководени от краткотрайни шефове.

Проблемът не се обрисува да бъде скоро позволен, защото Върховен административен съд е насрочил делото за разглеждане на въпросната тъжба чак на 16 март 2023 година Едва по-късно ще стартира същинското разплитане на проблема. Ако съдът одобри жалбата за основателна, министерството на образованието следва да реши дали да апелира правосъдното решение, или да стартира подготовката на нова разпоредба, което не е по никакъв начин лек и бърз развой. Възможно е това да не може да се реализира даже и до края на образователната 2022/23 година, притесняват се преподаватели.

За и срещу

През лятото от профсъюз " Образование " приканиха наредбата да бъде анулирана, защото, по думите им, тя е направена без присъединяване на обществените сътрудници и без вземане предвид с техните оферти. " Игнорирането на синдикатите от процеса подтиква партийните намеси в този значим за партиите пост. Участието на Обществения съвет освен не подсигурява бистрота, само че и покачва опциите за некомпетентни партийни намеси, тъй като неговите представители нямат никакъв педагогичен ценз и опит ", разясниха тогава оттова.

Паралелно с това обаче 10 неправителствени организации приканиха служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов да отбрани наредбата за състезанията за учебни шефове, която съгласно тях е била " вярна стъпка напред към основаване на условия изборът на шефове да се базира на лидерски настройки и умения, освен на положително познаване на нормативната уредба ". От " Заедно в час ", " Образование България 2030 ", " Амалипе ", Национална мрежа за децата, Институт за прогресивно обучение и други настояха, че наредбата вкарва по този начин чакания компетентностен модел с фокус върху основните компетентности и лидерските умения в състезанията за асортимент на шефове, заявявайки, че оспорваните в жалбата " умения и настройки " попадат в професионалния профил на шефа във към този момент съществуващата разпоредба за статута и професионалното развиване на учителите, шефовете и другите педагогичен експерти, както и че по новата разпоредба съставът на комисиите, оценяващ претендентите, е същият като този, регламентиран в учебния закон.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР