Разгледа и изложбата, посветена на 150 години от рождението на

...
Разгледа и изложбата, посветена на 150 години от рождението на
Коментари Харесай

Кметът Илко Стоянов сведе глава пред мемориала на Делчевия род в Благоевград

Разгледа и изложбата, отдадена на 150 години от рождението на Гоце Делчев в Регионален исторически музей

Кметът на Благоевград Илко Стоянов постави цветя пред мемориала на Делчевия жанр, намиращ се в двора на църквата „ Въведение Богородично “. Той отдаде респект пред паметника във връзка 150 години от рождението на идеолога, бунтовник и будител Гоце Делчев.

Непосредствено по-късно кметът Илко Стоянов и шефът на Дирекция „ Култура, спорт и туризъм “ Силвия Домозетска посетиха галерия в Регионален исторически музей, отдадена на живота и делото на националния воин.

Експозицията е под надпис „ Безсмъртният деятел Гоце Делчев “, а фотодокументалната част е взаимен план на Регионален исторически музей – Благоевград, Македонски теоретичен институт и Младежки клуб „ Даме Груев “ към Македонския теоретичен институт. Тя е направена от доцент доктор Александър Гребенаров, доктор Кирил Алексиев и докторант Николета Войнова. В нея са показани виталният път и идеологическите възгледи на Гоце Делчев за българското националноосвободително придвижване в Македония и Одринско от края на XIX и началото на ХХ в.

Акцент в изложбата са истинските документални, снимкови и печатни материали, излезли отдолу под перото или свързани с Делчев.

Важно място в експозицията заемат истинските портретни фотоси на Делчев, някои от които с посвещение, както и последната му снимка от пролетта на 1903 година със серските дейци пред пещерата Капе.

Благоевградската общност ще означи 150 години от рождението на Гоце Делчев с шествие, което ще тръгне в 17.00 ч. от постройката на Съдебната плата и ще стигне до пл. „ Македония “, където ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на националния воин.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР