Разгласяването на информация за причините за катастрофата на учебно-боен самолет

...
Разгласяването на информация за причините за катастрофата на учебно-боен самолет
Коментари Харесай

Държавното обвинение към МО: Престъпление е без прокурор да се дава информация за авиокатастрофата

Разгласяването на информация за аргументите за злополуката на учебно-боен аероплан L-39 ZA в авиобаза „ Граф Игнатиево “, при която починаха двама военнослужещи, както и данни, директно свързани с предмета на следствие, съставляват следствена загадка и разгласяването им от други органи, с изключение на от наблюдаващия прокурор или без негово категорично документално позволение, всъщност е нарушаване на Наказателно-процесуалния кодекс. Това се показва в прессъобщение на прокуратурата мотив брифинга на Министерството на защитата през вчерашния ден, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Изявленията по никакъв метод не ангажират следствието, което все още продължава със събиране на доказателства и инспекция на всички версии, показват от държавното обвиняване. " Недопустимо и неточно е преди да бъде събран целият размер от материални и гласни доказателства и да са направени назначените експертизи, длъжностни лица, отвън органите на следствието, да стартират в общественото пространство изводи за това чия е отговорността за трагичния случай и да вменяват виновност на починалите. По закон това може да стане само със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор ", допълват от прокуратурата.

От държавното обвиняване приканват да се преустановят всевъзможни прибързани изказвания, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят подозрения за ограниченост и съдба на следствието.

Само едно всестранно и всеобхватно следствие би могло да откри какви дейности са осъществени, чия е отговорността, има ли нарушавания, в това число и от длъжностни лица, свързани с планирането и реализирането на подготвителния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от други представители, в това число от висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС), написа в позицията.

Основна причина за злополуката на учебно-боен аероплан L-39ZA през септември е поемането на безпричинно висок риск при осъществяване на детайли от комплицирания пилотаж. Това сподели на конференция пред медиите през вчерашния ден полковник Петко Василев, държавен специалист в отдел „ Разследване на авиационни катастрофи и произшествия “ в Служба „ Военна полиция “.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР