Раздираното от въоръжени конфликти Източно Конго е връхлетяно от ново

...
Раздираното от въоръжени конфликти Източно Конго е връхлетяно от ново
Коментари Харесай

Епидемия от ебола застрашително нараства в Конго

Раздираното от въоръжени спорове Източно Конго е връхлетяно от ново злополучие - зараза от смъртоносната болест ебола, която към този момент е умъртвила 1 000 от общо 1 600 инфектирани в провинция Северно Киву, оповестява през днешния ден английският " Гардиън ".

Хуманитарни организации и експерти се притесняват, че болестта може да стигне до бедствените мащаби, с които опустоши три страни в Западна Африка от 2013 до 2016 година.

Само от 15 април до 5 май са открити нови 298 случая на инфектирани с вируса, оповестява изданието. Повечето от досегашните жертви на заболяването са дами и деца. Броят на засегнатите е вторият по величина до момента в историята.

Световната здравна организация се притеснява, че ситуацията може да се изплъзне от надзор, тъй като в региона не престават да върлуват въоръжени размирен групи, което прави невъзможни съществени здравни услуги и хигиенични ограничения. Проблемът остава, макар че Организация на обединените нации и Червеният кръст са съумели да договорят шестмесечно помирение с милициите.

Епидемията от ебола в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея през 2013-2016 година умъртви над 11 000 души при 28 000 инфектирани. Еболата е тип хеморагична тресчица, която до неотдавна беше нелечима, само че към този момент за нея има пробни медикаменти.

Тя се придвижва от вирус, който живее в жители на джунглата като маймуни и прилепи и се предава посредством телесните течности. Заразените биват изолирани и за тях се грижат медици покрити от глава до пети в защитно облекло. Семействата и приятелите на заболелите се проставят под карантина за 21 дни. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР