Разделят возилата на пет категорииДо месец ще е готова наредбата

...
Разделят возилата на пет категорииДо месец ще е готова наредбата
Коментари Харесай

Въвеждат екостикери за автомобилите

Разделят возилата на пет категории


До месец ще е подготвена наредбата на транспортното министерство, с която се вкарват екостикери за колите в цялата страна. След като наредбата за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на транспортните средства бъде подготвена, тя ще бъде пусната за публично разискване. Стикери ще демонстрират екологичния клас на всеки автомобил в страната.

“Екологичната група ще се дефинира според от количеството и наличието на нездравословни излъчвания в отработените газове на колите, открити при осъществяване на периодическите прегледи и евро-категорията на транспортното средство ”, споделя транспортният министър Ивайло Московски. Екологичната група ще се отразява в знака на техническия обзор и в чип, посредством който данните ще бъдат четени отдалечено. Ще има опция за спомагателен екокритерий при налозите.

Колите ще бъдат разделяни на 4 или 5 категории. В първа група ще са тези, които нямат еврокатегория и отделеният въглероден оксид при тях е над 4,5 %. Втора категория ще влизат Евро 1,2,3,4 и 5, при които излъчванията са над 0,5 %. Трета категория ще са с Евро 4,5,6, които отделят въглероден окис под 0,5%. Четвъртата категория ще са Евро 5 и 6 с под 0,3% въглероден окис. Пета категория са електрическите автомобили и хибридите, оповестиха пред “Труд ” от Министерство на околната среда и водите. Всяка община ще може да взема решение дали да вкарва ограничения, свързани с екостикерите. Градската администрация в София ще уточни кои категории коли няма да бъдат допускани в центъра на града в дни със нечист въздух с фини прахови частици. Миналата година общината изготви ограничения, измежду които, при дълготрайно замърсяване на въздуха от 4 пъти над нормата следват забрани за придвижване на коли в центъра на София без стикер за евро 5 или 6.

Стикери за тънък прахуляк има в Германия от над 10 година


Подобна система работи в Дания от 2009 година

 Интерактивна карта демонстрира всички немски екозони. Интерактивна карта демонстрира всички немски екозони.
От години сходни екостикери работят в други страни от Европейския съюз. Въведените в Германия от 01.03.2007 година екостикери за тънък прахуляк са в червен, жълт и зелен цвят, само че последните единствено са годни за влизане в към 60 немски екозони. Немските екостикери са разграничени за 3 разнообразни класа нездравословни субстанции и важат за коли, рейсове и камиони. В Дания системата за екостикерите работи от 2009 година, а от 2011 година талоните са наложителни и за задграничните рейсове и камиони.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР