Разделянето на Висшият съдебен съвет е червена линия, никъде в

...
Разделянето на Висшият съдебен съвет е червена линия, никъде в
Коментари Харесай

Проф. Георги Близнашки: С промените в Конституцията мнозинството в НС ще може да контролира главния прокурор

Разделянето на Висшият правосъден съвет е алена линия, на никое място в Европа няма два такива органа. Това сподели в ефира на Euronews Primetime конституционалистът и някогашен длъжностен министър председател проф. Георги Близнашки.

Във Франция през 2007 година Се изпокараха съдиите и прокурорите и разделиха в две колегии, само че там пленумът си остана. Има и прокурор, който взе участие в правосъдната гилдия и назад, арбитър, който взе участие в прокурорска гилдия и няма никакво затваряне, даде за образец друга европейска страна проф. Близнашки.

По думите му огромният проблем е по какъв начин двете колегии да се консолидират и да уредят връзките между тях, както и да се разпределят отговорностите на пленума и колегиите.

 
Когато се водят идеологически разногласия, нещата се довеждат до парадокс. Появиха се гласове, че нашата прокуратура е останала във времената на Вишински, че това е сталинистка прокуратура. Това няма нищо общо с истината, доста време изтече от това време и нещата се контролираха, само че натискът върху прокуратурата вървеше. Ако кажем, че сме имали доста мощна фигура на основен прокурор, се отива в друга прекаленост – цялостното обезличаване.
Според проф. Георги Близнашки най-страшното, което е заложено в измененията е това, че се слага ориста на основния прокурор според от така наречен Обществена квота, която по думите му е политическа и ще се избира от Народното събрание. Така, по думите му, основният прокурор ще се избира и управлява от представителите на болшинството в Народното събрание.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР