Разделянето на сиамските близнаци Богдан и Янко, които се родиха

...
Разделянето на сиамските близнаци Богдан и Янко, които се родиха
Коментари Харесай

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е невъзможно

Разделянето на сиамските близнаци Богдан и Янко, които се родиха през август 2016 година, е анатомично невероятно и механически неосъществимо, а рискът от такава намеса е голословен. Това е заключението на водещи консултанти и експерти от няколко лечебни заведения, които са провели редица прегледи и проучвания на децата, с цел да изготвят мнение до болница в Съединени американски щати дали е налице анатомична и функционална опция за тяхното делене, както и по отношение на опцията да бъдат превозени.

Близките на децата са подали заявление до Фонда за лекуване деца, като само американската клиника дава шансове за разделянето на близнаците, само че за задачата би трябвало да има умозаключение на български експерти.

Становището на българските лекари обаче е, че разделянето на близнаците е невероятно и рисково.

Според тях става въпрос за “тежка сложна вродена особеност “, защото близнаците са сраснати в тазово-седалищната област с обща коремна празнина.

Близнаците са родени на 22 август 2016 година в болница в Сливен от 14-годишна майка, като бащата е родственик по съребрена линия. По документи бащата се води незнаен и заради непълнолетието на майката законни представители са нейните родители.

До средата на месец септемри т.г. близнаците са настанени в Дом за медико-социални грижи за деца “Вяра, Надежда и любов” - гр.Бургас, където се отглеждат. По наредба на Министерство на здравеопазването те са посетени от този мултидисциплинарен медицински екип, с цел да може лекарите се срещнат с настоящото им положение и да се произнесат по отношение на опцията за тяхното делене.

В следствие децата постъпват в “Пирогов “ след прогресивно утежняване на общото им положение. При постъпването в Детска реанимация са в тежко повредено общо положение, интоксикирани, с понижаване на телесното тегло, с закъснение във физическо и психическо развиване.

По време на престоя им в “Пирогов” са били извършени високоспециализирани образни и функционални проучвания и съвещания с водещите експерти от другите области от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиника по педиатрия към Александровска болница, Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване по неврология и психиатрия “Св.Наум”, “Пирогов”. Децата са в детайли прегледани от 14 водещи експерти – 5 от тях са национални консултанти, 1 е републикански съветник, а останалите са завеждащи клиники и отделения.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР