Разделянето на матурите на модули беше съществена крачка и показва,

...
Разделянето на матурите на модули беше съществена крачка и показва,
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Разделянето на матурите в два модула...

" Разделянето на матурите на модули беше основна крачка и демонстрира, че мощно се лимитира опцията за преписване ", съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в смолянското село Момчиловци. Той означи, че близо 52 600 випускници ще се явят на държавен зрелостен изпит, първият е на 21-ви по български език, на 23- ти май е вторият наложителен изпит.

" Няма основна смяна в организацията в процеса. Над 10 години към този момент организираме държавните зрелостни изпити, това се трансформира в огромна степен в регулярен развой. Всяка година вършим промени, тази година бих споделил, че те са доста дребни - в продължителността на модулите по дребна част от предметите. Имаме задоволително положителни ограничения за това да нямаме преписване. Разделянето на матурите на модули беше основна крачка, то сподели, че мощно лимитира опцията за преписване. Надявам се да нямаме проблеми с качеството на изпитните материали, дилемите, въпросите ", разяснява Вълчев.

Министърът изясни и по какъв начин ще бъдат разпределяни рейсовете, които с решение преди към половин месец на Министерски съвет следва да се закупят с отпуснатите 20 млн.лв.

" Имаме към 700 рейса в системата. В последните години сме подменили малко по-малко от половината. Сега ще бъдат закупени над 100 нови учебни рейса. Ще се подменят по степен на обезценка като изминати километри и възраст. Нашият разбор демонстрира, че най-хубавия и ефикасен превоз е проведения от самите учебни заведения, още повече когато пътуват деца от доста обитаеми места, когато транспортната скица е в няколко лъча е желателно и належащо да има личен учебен рейс ", съобщи министърът.

Той бе в Момчиловци във връзка 180-годишнина от началото на просветителното дело, сложено от йеромонах Григорий. В празничния ден в селото се откри чешма на името на духовния стожер отец Константин Канев. На чешмата е изписана негова мисъл: " Хляб на заем можеш да вземеш, само че дух по благосклонност никой няма да ти даде ".

" 180 години е забележителна история на просветителното дело в Момчиловци, едно от първите новобългарските учебни заведения, в които гръцките букви са сменени със славянските. Тук можем да забележим историята на българското просвещение, на българското обучение. Българските духовници са създали по този начин, че учебното заведение да го има и са посели българската писменост тук в Родопите преди 180 години. Впоследствие учебното заведение се е утвърдило като значим учебен център. Днес учителите са тези, които го вършат нравствен център, дават благоприятни условия на децата за пълностоен и благополучен живот като им дават познания, възпитават ги в национализъм, резервират духа на Родопите ", сподели Вълчев.

Във връзка с подготвяната Стратегия за образование в учебно заведение министърът съобщи: " Училището в никакъв случай не е преставало да възпитава, то постоянно е имало предоставена възпитателна функционалност. Тов,а което желаеме да създадем е да я засилим - това са упованията на обществото, това са упованията на родителите.

Едно изследване на " Алфа Рисърч " при започване на годината сподели, че болшинството от родителите чакат учебното заведение да възпитава и то по-добре. Тази Стратегия не е, с цел да имаме следващия документ, а с цел да проведем диалога, по отношение на тази възпитателна функционалност и този диалог е най-ефективно да се води на равнище учебна общественост.

Тук, в Смолянска област и община, нещата се случват по-добре, има го положителното взаимоотношение сред учебното заведение и родителите, има го духът на образованието и възпитателната функционалност е добра. За страдание през днешния ден учебното заведение е в неравна конкуренция с доста други фактори на средата, фактори, които то би трябвало да компенсира - малкия екран, киното, видео игрите, интернет, доста други фактори. И имаме потребност да усилим възпитателната функционалност. С тази тактика насочваме сигнал към системата, че всички работим по този пакет от възпитателни полезности.

По този метод даваме убеденост на учителите, че чакаме да го вършат. Проведохме две разисквания, подготвени сме несъмнено да я обсъждаме колкото е належащо. Не е значимото да има подписан документ, а да проведем този диалог, изключително в огромните градове, където връзката е по-затруднена, да се случи този диалог и да съумеят родителите и учителите да се спогодят по отношение на набор от правила и тяхното използване.

От това зависи и дисциплината. Имаме положителни практики в някои учебни заведения, подписали са самобитни съглашения, родителите съгласявайки се учебното заведение да съблюдава правила, с изключение на тези в правилника ".
Празникът в Момчиловци почетоха регионалният шеф Недялко Славов и кмета на Смолян Николай Мелемов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР