Разделянето на България и Румъния по пътя им към Шенген

...
Разделянето на България и Румъния по пътя им към Шенген
Коментари Харесай

Новаков: Разделянето на България и Румъния за Шенген не би било добър подход

Разделянето на България и Румъния по пътя им към Шенген не би било добър метод. Това разяснява евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в изявление за румънския уебсайт Spotmedia.ro, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„ Последните седмици бяха доминирани от спекулации. Наясно съм с тази за отделянето и опцията България и Румъния да бъдат „ разграничени “ по пътя си към Шенген, само че не мисля, че това би било добър метод, защото това не е спринт или друга форма на съревнование “, добави Новаков.

Въпреки че България и Румъния са обособени страни членки с разнообразни специфики, напълно обикновено е двете страни да се възприемат „ дружно ” по отношение на степента на подготвеност и акомодация в Европейския съюз (ЕС), разяснява още евродепутатът.

„ Това е политика и решенията би трябвало да имат ясни претекстове и причини. Ако всички критерии са изпълнени и от двете страни, няма метод да се изясни евентуално разделяне. Освен това, както към този момент беше посочено, Европейската комисия и Европейският парламент показаха мнение, че и двете страни са подготвени за приемане в Шенген “, съобщи Новаков.

По думите му в България политиците и обществото осъзнават обстоятелството, че дебатът за присъединение към Шенген е политически. „ Смятаме, че отношението към България и Румъния е незаслужено “, добави Новаков.

Той напомни, че с цел да се причислят двете страни към Шенген, всички 27 страни членки на Европейски Съюз би трябвало да гласоподават „ за “.

„ Като политик съм наясно, че държавните управления в някои страни като Холандия са сложени под избран напън от страна на екстремистки партии и евроскептици. Това обаче не е мотив всъщност. Лидерството не значи да казваш на хората това, което желаят да чуят, а да вземаш сложни и непопулярни решения в комплицирани обстановки, да ги следваш поредно и да ги защитаваш “, добави евродепутатът.

Според него всички страни от Евросъюза би трябвало еднообразно да споделят отговорността с тези по външните граници.

На 16 ноември Европейската комисия призова Съвета на Европейски Съюз да вземе нужните решения без в допълнение закъснение, с цел да разреши на България, Румъния и Хърватия да вземат участие пълноценно в Шенгенското пространство.

На 18 ноември австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се опълчва на премахването на инспекциите по границите на България, Хърватия и Румъния, съобщи ДПА, цитирайки вестник „ Курир “. 

В Шенгенското пространство, което сплотява 26 страни, значително няма гранични инспекции и това разрешава на хората да пътуват, работят и живеят в друга страна без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от Европейски Съюз, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и страни, които са отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР