Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два висши съвета

...
Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два висши съвета
Коментари Харесай

Вера Юрова одобри предложението на ДПС за промени в Конституцията

Разделяне на Висшия правосъден съвет (ВСС) на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души, предлага Движение за права и свободи в проектозакона за промени в Конституцията, оповестиха от пресцентъра на партията с уточнението, че те са препоръчани още преди година и половина. Членовете от квотата на Народното събрание в двата съвета ще се избират с болшинство от 2/3.

Движението предлага сегашните членове по право във Висш съдебен съвет - основният прокурор, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд и министърът на правораздаването, да не вземат участие в новите два съвета.

Промените в Конституцията, препоръчани от Движение за права и свободи, отразяват напълно рекомендациите на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите сътрудници на страната ни.

Движение за права и свободи показа измененията в Конституцията първо в Брюксел, където на 1 февруари 2022 година водачът на Движението Мустафа Карадайъ организира серия срещи в централата на АЛДЕ, напомнят от партията. 

Проектът получи утвърждението на Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по полезности и бистрота, на която също бе особено показан.

Проектът бе изпратен и на посланиците на всички страни-членки на Европейски Съюз, в посолствата на балканските страни и на страните членки на НАТО.

В плана си Движение за права и свободи предлага да се отстрани пълномощието на обвинител №1 по член 126, алинея 2 от Конституцията, което планува реализирането на надзора за правда. Това значи, че отсега нататък основният прокурор няма да може да се произнася върху съответни прокурорски актове и най-важното – поставя се завършек на пирамидалната конструкция на прокуратурата, която бе подложена на критика от европейските институции.

Отмяната на това пълномощие отстранява и опцията обвинител №1 да се произнася по прекъснати преди години каузи, в случай че актът на преустановяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто пълномощие на основния прокурор по член 126, алинея 2. То планува да се реализира методическо управление върху активността на всички прокурори, като задачата е идентичното използване на закона.

В полето на основния прокурор оставяме единствено методическите инструкции, такива каквито пълномощия имат Върховен касационен съд и Върховен административен съд за уеднаквяване на практиката на другите съдилища и прокуратури, съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на 3 февруари 2022 година, когато Движението показа плана си пред публицисти в Народното събрание.

След извършените диалози в Брюксел Движението предложи членовете на Конституционния съд също да се избират с болшинство от 2/3.

Проектът за конституционни промени на Движение за права и свободи планува още споразумяване на въпроса с самостоятелната конституционна тъжба.

Движение за права и свободи предлага унищожаване на условието за липса на двойно поданство на министри и депутати, с цел да не се нарушава Конституцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР