Разделителната способност на камерите на смартфона продължава бързо да нараства(снимка:

...
Разделителната способност на камерите на смартфона продължава бързо да нараства(снимка:
Коментари Харесай

Смартфон камерите – как расте резолюцията


Разделителната дарба на камерите на смарт телефона продължава бързо да нараства
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки дефицита на съставни елементи, производителите на смарт телефони все по-често оборудват своите устройства със датчици за изображения с висока разграничителна дарба, като наклонността се следи и при евтините модели.

Смартфоните, снабдени с 48MP или по-висока съществена задна камера, съставляват 43% от общия размер на продадените устройства през второто тримесечие на 2021 година, по данни на.

За съпоставяне, делът на тези модели през предходното тримесечие е била в границите на 38,7%. В същото време сегментът на смарт телефоните с 64-мегапикселова съществена камера усилва каузи си с 3,5% до 14%, сочи анализът.

Коментирайки изследването, анализаторът Итън Ци споделя, че 48MP и 64MP камерите са станали всеобщи при смарт телефоните с цени от 200 до 400 $. Флагманските модели са по-склонни да употребяват с огромни датчици за изображения, които реализират професионално равнище на снимка, сходно по качество на DSLR камерите.

Сред другите трендове специалистите означават покачването на цените на камерите с ниска разграничителна дарба, което се улеснява от несъответствието на търсенето и предлагането на пазара. Така да вземем за пример, цената на 5-мегапикселовите датчици се е повишила с повече от 10% от началото на 2021 година

Въпреки това бюджетните смарт телефони с цени на едро под $100 се снабдяват с все по-усъвършенствани камери – вместо 8MP или датчици с по-ниска резолюция към този момент се употребяват 12-13MP датчици. Това понижи до 5,9% каузи на смарт телефоните, при които разграничителната дарба на главната камера не надвишава 8MP.
още по тематиката
През втората половина на тази година се чака доста нарастване на каузи на устройствата с 12-мегапикселови камери, което би трябвало да бъде улеснено от скорошното стартиране на новите модели от серия Z на Samsung и смарт телефоните iPhone 13.

Що се отнася до предните камери, тук наклонността към по-високи резолюции се забавя. Counterpoint пресмята, че делът на устройствата със селфи или по-високи през второто тримесечие остава съвсем неизменен спрямо първото.

Анализаторите обаче чакат в бъдеще да се появят още модели от висок клас с 32MP и 48MP предни камери. Досега пазарът е доминиран от смарт телефони с 5- и 8-мегапикселови селфи камери: през второто тримесечие (април-юни) на 2021 година техният дял е бил 41,7%.

Въпреки че производителите ще продължат да включват усъвършенствани датчици за изображения в своите смарт телефони от междинен и висок клас (с цена на едро над $200), анализаторите предизвестяват за опцията от закъснение на тази наклонност, заради продължаващия дефицит на съставни елементи и покачването на цените.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР