Разделението на властите е постановено с българската конституция. Администрацията чрез

...
Разделението на властите е постановено с българската конституция. Администрацията чрез
Коментари Харесай

Крум Зарков: Прокуратурата да гони престъпниците, там да се съсредоточи

Разделението на управляващите е постановено с българската конституция. Администрацията посредством изпълнителната власт управлява някои неща, а прокуратурата би трябвало да гони нарушители и да анулира актове, когато те не са законосъобразни. Това са нейните права съгласно Конституцията, не съгласно мен, тъй че е добре тя да се концентрира там, където би трябвало.

Това съобщи служебният правосъден министър Крум Зарков преди съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Преди дни служебното държавно управление сезира Конституционния съд за пълномощията на основния прокурор с искане за анулация на пълномощия, регламентирани в Закона за правосъдната власт.

Зарков посочи, че има парламент, както и десетки други органи, които да алармират, когато администрацията не си прави работата.

" Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единственият орган, който може да си свърши работата по надзор и регулация, тъй като имаме да вземем за пример КЕВР, ЦИК, Комисия за финансов контрол и в случай че считаме, че прокуратурата може да прави всичко, то тогава защо са ни те, защо ни е и Народното събрание ”, попита Зарков и продължи: „ Сега бъдещият подобен (НС – бел. ред.) би трябвало да се заеме с конституционните си отговорности надалеч по-прецизно, с цел да може да се създават ефикасни решения ", акцентира още Крум Зарков.

Той означи, че последните три Народното събрание мъчно са събирали нормално болшинство по тази причина и не са излъчили хора за Висш съдебен съвет.

" Това беше неточност и приканвам новите депутати да не я позволяват ", добави още Зарков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР