Разделението на Косово на сръбска и албанска част, а също

...
Разделението на Косово на сръбска и албанска част, а също
Коментари Харесай

Харадинай: Размяната на територии означава война и трагедия на Балканите

Разделението на Косово на сръбска и албанска част, а също размяната на територии, значи война, съобщи министър председателят на Косово Рамуш Харадинай, заяви в петък порталът Коссев, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Разделението за мен значи война, споделям това без съмнения, доста е рисковано да се приказва за разделяне, съобщи Харадинай, разяснявайки концепцията за разделяне на територията на Косово със сръбско и албанско население сред Белград и Прищина.

Всеки, който предложи разделяне, ще донесе покруса на Балканите. Няма разделяне, няма замяна на територии и пренасяне на граници - това е заплаха, това не се прави в такива условия, акцентира Харадинай.

Преди това министър председателят на Косово се отхвърли да носи отговорност във воденето на разговор с Белград, делегирайки тази активност на президента Хашим Тачи.

Харадинай обаче продължава интензивно да подлага на критика постъпващите оферти за решение на спора. Президентът на Сърбия Александър Вучич в своята програмна тирада откакто встъпи в служба разгласи публичния разговор по въпроса за Косово като един от целите си. Политици и общественици излязоха с разнообразни оферти за разрешаване на този спор, само че най-обсъждана бе самодейността на външния министър Ивица Дачич, който в няколко публикации във вестниците разви концепцията Косово да бъде разграничено на сръбско и албанско.

Според персоналното мнение на Дачич този метод би могъл да се трансформира в дълготрайно компромисно решение на спора. Предложения да се подели Косово по народен симптом, т.е. да се оставят териториите обитаеми с косовари албанци, а северната част на Косово, където се е запазило сръбското население, да се прикрепи към Сърбия, имаше и преди. В Прищина обаче в отговор на сходни оферти желаеха териториален метод освен към Косово, само че и към останалите територии на Сърбия, в това число граничещите с Косово южни сръбски общини, в които албанците съставляват забележителен % от популацията, отбелязва ТАСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР