Разделението между Макконъл и Маккарти се задълбочава, тъй като разделението на републиканската партия предизвиква опасения за спиране

...
Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти лично предаде съобщение
Коментари Харесай

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти лично предаде съобщение на лидера на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл тази седмица: двупартийният законопроект на Сената за запазване на правителството отворено няма да получи гласуване в неговата камара, освен ако не бъдат направени значителни промени.

И след това, когато говорителят се появи преди конференцията си в сряда сутринта, Маккарти предаде същото съобщение и по-късно даде да се разбере, че няма да постави законопроекта на Сената за залата, подчертавайки разделението между двамата най-влиятелни републиканци във Вашингтон в ключов момент за страната и тяхната партия.

Остават само дни до изчерпване на правителственото финансиране и двамата мъже са в остри противоречия, тъй като Маккарти отхвърля сделката, сключена от Макконъл с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и все още се опитва да разчита на гласовете на републиканската партия в Камарата на представителите, за да укрепи преговорната позиция на своята конференция.

Редица републиканци и демократи в Сената са разтревожени, че Маккарти прокарва план, който изглежда малко вероятно да мине в собствената му камара – и няма шанс да стане закон – тъй като най-добрите депутати от Републиканската партия се опасяват, че разделенията в собствената им партия ще улеснят обществеността да ги обвинява за пагубна безизходица.

„Това е напълно избегнато“, каза сенатор Джон Корнин, републиканец от Тексас и близък съюзник на Макконъл. „И мисля, че наистина представлява провал на управлението.“

Маккарти и неговите съюзници смятат, че сделката на Сената е слаба, тъй като в нея не се говори за финансиране на граничната сигурност, което е основно искане на републиканската камара. И Макконъл, шампион на Украйна във войната й срещу Русия, настоя да включи помощ от 6 милиарда долара, въпреки че Маккарти заявяваше седмици наред, че временната мярка трябва да засегне проблема на фона на протестите от неговата конференция.

„Ако погледнете четирите ъгъла, смятам, че Макконъл е по-близък до Шумер и Хаким (Джефрис), отколкото до говорителя“, каза представителят Кори Милс, републиканец от Флорида, пред CNN. „Говорителят е някак си сам, честно казано. Гласува се едно срещу три по всяко време.“

В частния телефонен разговор Маккарти обясни на Макконъл, че републиканците в Камарата на представителите не могат да застанат зад нито една разходна мярка, която не е насочена значително към южната граница на САЩ, като същевременно включва помощ за Украйна.

„Те работят като еднопартийна партия“, каза представителят на Републиканската партия Макс Милър от Охайо, имайки предвид републиканците и демократите в Сената.

Разделението е само последният пример за това как Маккарти и Макконъл се разминават по отношение на тактиката, включително напоследък, когато Макконъл се притеснява от натиска към потенциален импийчмънт на президента Джо Байдън и тъй като той е нетърпелив да се отдалечи от бившия президент Доналд Тръмп – всичко това Маккарти даде зелена светлина на разследване за импийчмънт на Байдън и прегърна бившия президент Доналд Тръмп. Раздялата им също беше напълно изявена миналата седмица, когато Макконъл и Шумър се появиха публично заедно с украинския президент Володимир Зеленски в Капитолия, докато Маккарти предпочете да не го прави.

През последните седмици законодателите на Републиканската партия в Сената бяха критични към решението на Маккарти да пренебрегне двупартийния закон за тавана на дълга, който ораторът намали това лято и който определя нивата на разходите на правителството. Целта на тази сделка беше да се избегне битка за объркани разходи през есента.

Но под натиск от десния си фланг, който държеше заложник на Камарата на представителите, Маккарти се съгласи да търси по-дълбоки съкращения, поставяйки го в сблъсък с републиканците и демократите в Сената, които се противопоставят на тези усилия.

„Ако сключите сделка, трябва да се придържате към сделката“, каза пред CNN сенатор Шели Мур Капито от Западна Вирджиния, член на ръководството на Републиканската партия в Сената. Но тя добави: „Разбирам, че говорителят има голям натиск върху него, така че не искам да съдя защо прави това, което прави.“

Капито също така отхвърли отхвърлянето на републиканците в Камарата на законопроекта за краткосрочните разходи на Сената, който беше с посредничеството на Макконъл и Шумър. „Мисля, че едно нещо, което знаем за Къщата, е, че те са някак непредсказуеми в момента“, каза тя. „Аз служих в Къщата, винаги има това естествено съперничество, но мисля, че трябва да сложим край.“

Съюзници, близки до Маккарти и Макконъл, настояват, че двойката има добри работни отношения и че телефонното обаждане на Маккарти не е било спорно и по-скоро от учтивост, отбелязвайки, че общуват и се срещат редовно, когато камарите заседават. По-важното, казват съюзниците, всеки човек има разбиране – и уважение към – позицията, в която е другият, дори ако тези позиции понякога са в конфликт една с друга.

Говорейки пред репортери, Маккарти хвърли вината върху Шумър, а не върху Макконъл.

„Мич не е сред мнозинството там“, каза Маккарти. „Той трябва да работи със сенатор Шумър.“

Макконъл посочи институционалните различия между двата органа, като каза, че те са „доста различни“, дори когато защити плана на Сената.

„Доволен съм от начина, по който съставихме законопроекта на Сената“, каза Макконъл.

И все пак, тъй като всяка камера следва свой собствен план за избягване на спиране, не може да има повече дневна светлина между двамата мъже. За разлика от времето, когато Макконъл остана настрани по време на битката за тавана на дълга и беше доволен да остави Маккарти да поеме юздите, лидерът на Републиканската партия в Сената работи с Шумър, за да договори временен законопроект за удължаване на текущите нива на финансиране за 45 дни.

Предложението, което напредна с огромна двупартийна подкрепа във вторник, включва също допълнителни 6 милиарда долара за помощ при бедствия и 6 милиарда долара за Украйна, което е основен приоритет за Макконъл.

За разлика от това, Маккарти се опитва да събере гласовете на републиканците в Камарата на представителите за план за партийно финансиране, който би разширил текущите разходи на по-ниски нива, не включва пари за Украйна или бедствие и добавя пакет за гранична сигурност на Републиканската камара. Но все още не е ясно дали Маккарти изобщо ще има гласовете, за да прехвърли мярката до финалната линия, като се има предвид, че хардлайнерите все още се ровят. Ако не успее да приеме собствения си законопроект, това би подкопало преговорите на Маккарти със Сената – особено след като Макконъл и той вече са на различни позиции страници за пътя напред.

„Не виждам подкрепа в Камарата“, каза Маккарти пред репортери, имайки предвид двупартийния законопроект за спиране.

Но поне някои сенатори от Републиканската партия изразяват подкрепа за позицията на Маккарти. Във вторник сенатор Кевин Крамър, републиканец от Северна Дакота, минаваше през сградата на Капитолия, когато се блъсна в говорителя и го дръпна настрани за кратък разговор.

Креймър, съюзник на Макконъл, лично подкрепя помощта за Украйна, но каза, че е казал на Маккарти, че е съгласен, че е лоша идея да се постави каквато и да е помощ за Украйна във временен законопроект, знаейки, че вероятно ще бъде отхвърлена от републиканците в Камарата на представителите.

„Казах: „Искам да изпратя всичко, което е най-полезно, за да го направим тук, и не мисля, че финансирането от Украйна прави това“, каза Креймър.

Клеър Форън, Хейли Талбот, Морган Римър и Лорън Фокс от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР