Разделение в Европейския парламент предизвика посещението на Жозеп Борел в

...
Разделение в Европейския парламент предизвика посещението на Жозеп Борел в
Коментари Харесай

Разделение в Европарламента заради визитата на Борел в Москва

Разделение в Европейския парламент провокира визитата на Жозеп Борел в Москва от предходната седмица. Докато някои евродепутати пазят задачата на визитата на Върховния представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност, други са на противоположния полюс и осъдиха представянето му.

По време на спор във вторник следобяд Борел изясни, че е отишъл в Москва, с цел да види посредством кардинална дипломация дали съветското държавно управление демонстрира интерес към превъзмогване на разликите и превръщане на негативните трендове в връзките ЕС-Русия.

„ Исках да ревизира дали съветските управляващи се интересуват от сериозен опит да извърнат утежняването на нашите отношение и да се възползват от опцията за по-конструктивен разговор. Отговорът беше явен: Не, не са “, изясни Борел. По думите му доста от обичайните стълбове във взаимоотношенията с Москва са пропаднали.

След срещата с съветския външен министър Сергей Лавров десетки депутати и дипломати разкритикуваха Върховния представител на Европейски Съюз за това, че е мълчал, до момента в който Лавров определил европейската общественост като „ обезсърчителен сътрудник “ по време на взаимната им конференция.

Членове на Европарламента даже желаеха оставката на Борел – повече от 73-ма евродепутати са се подписали под писмо на Рихо Терас от Естонската национална партия, в което се споделя, че са „ загрижени за унизителното развиване “ на визитата в Москва, която завърши в предходната събота, написа „ Политико “.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен застана на страната на сътрудника си, откакто неин представител съобщи, че му дава своята „ цялостна поддръжка “.

„ Русия се пробва да ни разедини, търси да ни разедини. Но не съумява. Изглежда, че това бе ясна цел по време на визитата ми, не трябва да пропадаме в тези клопки “, изясни Върховният представител на Европейски Съюз.

„ Русия си остава най-големият ни съсед… Трябва да намерим способи да продължаваме да взаимодействаме с съветското общество “, прикани той. „ Не би трябвало да им обръщаме тил, може би съветските управляващи желаят да отдръпват, да се отделят от Европа, само че не би трябвало да се отделяме от съветското гражданско общество, от руснаците “, сподели още Борел.

Междувременно, до момента в който той и Лавров разговаряха лице в лице, Русия разгласи, че експулсира трима дипломати от Германия, Полша и Швеция поради хипотетично присъединяване в „ противозаконни митинги “ в поддръжка на опозиционера Алексей Навални през януари.

Визитата на Борел включваше диалози с представители на публични организации, мозъчни тръстове и членове на академичната общественост.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР