Разделени на два лагера превозвачите днес организираха протест, на който

...
Разделени на два лагера превозвачите днес организираха протест, на който
Коментари Харесай

Разделени превозвачите организираха протест и се нападаха един друг

Разделени на два лагера превозвачите през днешния ден проведоха митинг, на който да се види какъв брой са поддръжниците на концепцията за основаване на автомобилна камара, до момента в който техни сътрудници ги упрекнаха в лобизъм. В разнообразни градове на страната на митинг излязоха рейсове и камиони, чиито притежатели поддържат новия орган за самоконтрол.

Преди няколко седмици отново имаше митинги, само че против законопроекта, регламентиращ основаването на автомобилната камара, само че те бяха прекъснати, след заричане от премиера текстовете да бъдат оттеглени. Тогава подкрепящите новия орган оповестиха, че против него са 0.05% от сектора.

" Ние не сме 0,05%, както бяхме наречени от другите сътрудници, и мисля, че на днешния митинг се видя кой кого съставлява ", уточни на конференция в София ръководителят на Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза (БССИТ) Магдалена Милтенова.

Не липсваха и изказвания, че при организирането на митинга преднамерено е дадена спорна информация за неговата цел. В резултат, мнозина се били подвели, че стачкуват против пакета " Мобилност ", заключи организация " Фокус ".

Май не съм на точното място

" Аз май не съм на точното място, заради неналичието на задоволително информация. Доколкото разбрах този по този начин наименуван митинг е срещу Мобилния пакет 1 на господин Макрон, обаче като виждам надписите по камионите и рейсовете става въпрос за някаква транспортна камара. Подочувал съм нещо от медиите за нея, само че не ми е тъкмо ясно ". Тези думи на превозвача от Благоевград Росен Маневски, представен от " Фок,с " разказват най-точно обстановката.

Иначе на конференцията в София съперниците на основаването на камарата оповестиха, че той е писан от хората, които през днешния ден стачкуват, а не от депутатите. Магдалена Милтенова уточни, че това, което се тиражира в общественото пространство за камарата не дава отговор на истината.

Стресиращите текстове

" Има написани такива текстове, които са стресиращи във връзка с контрола, който камарата би трябвало да прави към своите членове. Тоест, инспекциите ще се правят на място в предприятията на автомобилните превозвачи за засвидетелствуване на съществуване на подобаващи по отношение на размера на активност на превозвача пространства, в които се съхраняват документи по отношение на личния състав и транспортните средства. Става въпрос, че тук приказваме, че се желае да се случи непременно един закон, който да управлява сектора и нищо повече от това ", изясни тя.

Мнението на юрист Йоана Лалова от Националното съдружие на българските превозвачи е, че с новия законопроект за автомобилна камара основателите желаят да подсигуряват своето успокоение след приемането на пакета " Макрон ". Тя изясни, че се занимава със законопроекта още от началото на идейното му основаване.

Подозренията

" Г-н Станислав Иванов (депутат от ГЕРБ, б.а.) се опита да събере сектора по някакъв метод. Но се оказва, че той в началото не искаше да каже кои са основателите, само че в следствие разбрахме, защото те сами си признаха. Тяхната концепция е непременно да получат власт върху бизнеса. Те се готвят за това, защото след приемането на пакета " Макрон " – който съгласно нас ще се случи, бизнесът ще намалее и по този начин те ще си подсигуряват своето успокоение. Относно законопроекта – функционалностите, които са заложени, е контролът да е в такава степен, че всички да станат подвластни от тях, уточни юрист Лалова.

Тя напомни, че сега контролът се прави от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", която е държавен орган и предстои на административен надзор, а не било ясно по какъв начин ще бъдат следени актовете, издавани от частната камара.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР