Раздават апартаменти на корем в махалата Наематели правят ремонти за

...
Раздават апартаменти на корем в махалата Наематели правят ремонти за
Коментари Харесай

Има ли още наши и ваши в разпореждането с общинските имоти

Раздават жилища на стомах в махалата Наематели вършат поправки за хиляди левове "като на свое " Кметът поставя завършек на привилегиите за жилища

Теодор  Костинов, регистриран като крайнонуждаещ се на ул. „ Стефан Стамболов ” 59, чака на опашка за общинско жилище от 23 януари 2007 година Той е един от първите измежду общо 25 фамилии, които към този момент 11 години не губят вяра за обществен покрив. На същия хал са Атанас Дечев и Мария Стойчева, натрупали по 10 години „ стаж ” в  прашасалите картотеки на „ Жилищно настаняване ” в Община Пловдив.

Общо в новия годишен списък  за настаняване чартърен са включени 284 фамилии.  Последният е Георги Топуалиев от ул. „ Перуника ” 25 Б, на който също ще му се падне огромното очакване - минимум 10 години, че и повече.

Администрацията от няколко години спря да придобива нови жилища, каквато добра процедура бе въведена преди време -  на частна компания се предоставяше право на градеж върху общински терен против подобаващ % подготвени жилища. Сега квартира се освобождава единствено когато някой напусне, почине или го изгонят. От началото на 2018-а е имало единствено два свободни жилището.

Но и при този изострен недостиг за разлика от простосмъртните общински чиновници се употребяват с преференции както за настаняване в така наречения фонд „ Ведомствен ”, по този начин и при продажбата им. Особено в случай че са служители от по-висок сан.

Класически е казусът с някогашната кметица на регион „ Южен ” доцент Павлинка Кацарова, която съвсем незабавно откакто през ноември 2011 година  беше въведена тържествено в служба, получи общинско жилище, и то не къде да е, а в чисто нова кооперация на Пещерско шосе до клиника „ Селена ”. Това бяха едни от последните жилища, предоставени от строителя на община Пловдив против право на градеж. Въпросното жилище беше с повърхност 80 кв. метра - с дневна, трапезария, кухненски бокс, две спални, баня, хигиеничен възел, под земята гараж.

Ценният кадър, за който се знаеше, че има фамилно жилище в Пловдив, не съумя да си купи първокласната общинска стряха. През лятото на 2012 година се принуди безславно да напусне поста, откакто беше упрекната, че със служебната кола е блъснала две деца. От община Пловдив увериха, че е върнала ключовете от ведомствената квартира, както повелява наредбата. 

Жилищното устройване на  доц. Павлинка Кацарова не е казус. В годините обратно се помнят и десетки други благини, с които са били уреждани „ бездомните ” от висшите етажи на властта. Сред тях е и админът с най-дълъг 19-годишен стаж - зам.-кмет Георги Титюков, който след това е придобил ведомствения апартамент на ул. „ Богомил ”. Преди него с тристайно жилище на ул. „ Марин Дринов ” беше се сдобил  тогавашният вицеградоначалник Митко Цветковски. На тогавашния зам.-кмет Константин Писков също  великодушно бяха дали апартамент в центъра на ул. „ Велико Търново ” против Цар-Симеоновата градина. А „ Жилфонд ” главно го е ремонтирал за над 4000 лв.. Писков се е разминал с шанса да го купи по простата причина, че мандатът му изтече.

Не е  луд този, който яде баницата, а оня, който му я дава.

В този подтекст още преди време е сътворена, а по-късно обновена, общинската Наредба за изискванията и реда за определяне на жилищни потребности, за настаняване в общински жилища и продажбата им. Този документ гъмжи от привилегии, предопределени за същия уред, който я е писал. Освен общински чиновници Наредбата дава преференции за ведомствено жилище и на работещите в други бюджетни институции, въпреки и да са по-ограничени. Така под обществен покрив в годините са били настанявани да вземем за пример, съдии, за които не мо жеш да кажеш, че са обществено слаби.

Редовият жител има право да бъде включен в картотеката като крайнонуждаещ се, в случай че няма никакви парцели, в това число право на градеж  и идеални елементи в страната и в случай че не се е разпореждал с недвижима благосъстоятелност в последните 10 години. Преди това претендентът би трябвало да е живял в Пловдив в продължение на най-малко 10 години без спиране. За да чака за квартира още над 10 години.

За чиновник, който аплайват за наем на ведомствено жилище, между другото, от общинския фонд, също са признати известни ограничавания, само че доста по-меки. Ограничението за недвижима благосъстоятелност важи единствено за територията на община Пловдив, само че не и за страната. За разлика от простосмъртния на служителя се позволява да е продал примерно друго свое жилище, стига да не е в последните три години. Той може да подаде молба за квартира и да я получи съвсем незабавно, както го е направила преди време доцент Павлинка Кацарова. Всичко тогава е било ок, в този момент - също, тъй като дава отговор на Наредбата. 

Привилегиите

@ins_sub:разделят народа и при покупка на общинско жилище.

Общински квартири се продават единствено на наематели. Простосмъртният е задължен да заплаща наем най-малко 10 години, с цел да подаде молба за придобиване. За общински чиновник са задоволителни 3  години живот чартърен и не по-малко от 5 години стаж в администрацията.

С последните ремонти в Наредбата локалният парламент забрани продажба на жилища от ведомствения фонд на чиновници отвън община Пловдив. Тази преференция обаче общинарите си пазят като скъп патент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР