Раздаването на Нобеловите награди е едно от най-вълнуващите събития в

...
Раздаването на Нобеловите награди е едно от най-вълнуващите събития в
Коментари Харесай

Днес е рожденият ден на Алфред Нобел

Раздаването на Нобеловите награди е едно от най-вълнуващите събития в света на актуалната просвета. Мнозина по света са чували думите " Нобелова премия " и огромна част от тях имат някаква визия за смисъла на това разбиране.

Но редом с възприемането на Нобеловите награди като един повсеместен културен знак, релативно рядко се приказва за индивида, положил тяхното начало - Алфред Нобел.

Тъй като на днешната дата е неговият рожден ден, считаме да ви разкажем малко повече за живота му.

Алфред Нобел е роден на 21 октомври, 1833 година в Стокхолм, Швеция, в фамилията на Имануел Нобел, проектант и откривател, и Каролина Андриет Нобел.

Семейството живее дълго време в беднотия и от общо 8 деца само Алфред и трима негови братя оцеляват след детска възраст.

От своя татко, който в действителност е потомък на прочут шведски академик, момчето развива интерес към инженерството, по-конкретно в областта на експлозивите, и научава главните правила на полето още в ранна възраст.

В резултат на множеството бизнес провали на Имануел Нобел, фамилията се мести през 1842 година в Сант Петербург. Няколко години по-рано татко му съумява да развие производството на машинни елементи и експлозиви и това разрешава на родителите на младия Алфред да го пращат на частни уроци.

Макар и в никакъв случай да не получава официално гимназиално и университетско обучение, на 17 години Нобел към този момент приказва свободно пет езика - Френски, Руски, Английски, Немски и Италиански. Интересува се мощно от химия и физика и също по този начин написа лирика и драми.

Баща му, който желае неговите синове да станат също инженери, не утвърждава влечението на младия Алфред към поезията и го намира за затворен. Поради тази причина взема решение да го изпрати да се образова в чужбина.
За къс интервал от време Алфред посещава Швеция, Германия, Франция и Съединени американски щати. Среща се с известни учени и работи дружно с тях в частните им лаборатории.

Когато се завръща в Швеция, Алфред концентрира напъните си в създаването на нитроглицерина като експлозив. През 1867 създаването получава патент под наименованието " динамит ".

В идващите години Нобел съумява да потвърди себе си като ловък бизнесмен и предприемач. Към края на 19 в. неговите заводи и лаборатории се простират
на повече от 90 места в 20 страни по света.

Макар и да живее в Париж, той обича да пътува доста. Виктор Юго даже го дефинира като " най-богатият друмник на Европа ". Когато не пътува, Нобел прекарва дълги часове в работа над технологията на експлозивите и други химични изобретения, в това число материали като синтетичната гума и кожа, изкуствена коприна и тн. В резултат на това в деня на своята гибел през 1896 той разполага с 355 патента.

Величието на Нобел се състои точно в неговата дарба да съчетава проницателния разум на учения и изобретателя с напредничавото мислене на индустриалиста и скромността на философа. Освен всичко останало, Нобел мощно се интересува от обществени и свързани с мира проблеми и отстоява радикални позиции за своето време.

Голяма част от фирмите, които Нобел основава, се развиват в индустриални предпрития и до ден сегашен не престават да играят значима роля в международната стопанска система. Сред тях попадат Imperial Chemical Industries (ICI) във Англия, Société Centrale de Dynamite във Франция и Dyno Industries в Норвегия.

Алфред Нобел умира в Сан Ремо, Италия на 10 декември, 1896 година Когато се отваря неговото наследство, за изненадата на мнозина се оказва, че той е решил неговото положение да бъде употребявано за награди в областите на Физиката, Химията, Физиологията, както и на Медицината, Литературата и Мира. Изпълнителите на неговата воля били двамата млади инженери Рагнар Солман и Рудолф Лилеквист, които основават Фондация Нобел за тези цели.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР