Раздалечаването на силите на противоборстващите страни в украинския конфликт, насрочено

...
Раздалечаването на силите на противоборстващите страни в украинския конфликт, насрочено
Коментари Харесай

Обстановката в Украйна е напрегната

Раздалечаването на силите на противоборстващите страни в украинския спор, планувано край село Петровское, за следващ път не се състоя. Както и преди, то бе провалено по виновност на украинската страна - представителите на Организация за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и Съвместния център за надзор и съгласуваност на прекъсването на огъня не дочакаха ответна бяла ракета от позициите на киевските въоръжени сили, която би означавала "Готови сме да изтеглим войските ", написа съветският в. "Известия ".

Вчера Киев разгласи, че отсрочва новото евакуиране на свои войски от фронтовата линия с проруските сепаратисти с претекста, че има нарушавания на примирието, въпреки раздалечаването на силите да е изискване за значима среща на върха с Москва за мир в Източна Украйна. Според Руслан Якубов, представляващ донецките сепаратисти в Съвместния център, идващият опит ще бъде подхванат към 8 ноември.

Обстановката в разколнически Донбас към момента е напрегната, отбелязва вестникът. Според Едуард Басурин от командването на сепаратистките войски в Донецк примирието се нарушава ежедневно. Миналата седмица са обстреляни 34 селища в района, ранени са двама мирни поданици, а двама военнослужещи са убити.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да изтегля войски от Донбас и се готви за среща на "нормандската четворка ", само че скорошната аудиенция на натовското управление в Украйна прави още по-трудна вътрешнополитическата обстановка, написа "Независимая газета ". Изправен пред избор, Зеленски, от една страна, се стреми да извърши волята на множеството украинци за споразумяване в Донбас, което допуска договорености с Русия. От друга страна - усеща натиска на част от обществото, настояща под лозунга "По-близо до НАТО - по-далеч от Русия ", разяснява изданието.

По време на визитата от НАТО незабавно бе декларирано, че Украйна няма да упорства за договаряния за да получи План за дейности за участие в алианса (ПДЧ), припомня то. Бившият президент Петро Порошенко съобщи: "Доброволният отвод от ПДЧ наподобява като самоотричане от вероятността за участие. Като боязън от вдишване на отговорността за реализиране на сложната задача ". Той прикани екипа на Зеленски "да насочи сигнал към нашите сътрудници, че новата власт поддържа курса към участие в НАТО, по който тръгнахме преди ".

Според хора от партията на Порошенко "Европейска взаимност " подобен сигнал би могла да стане декларация на Върховната рада. Ирина Герашченко, съратничка на някогашния президент в Народното събрание, съобщи, че към този момент е импортиран подобен проектодокумент. "Трябва да настояваме, че Украйна е направила огромен брой съществени и значими стъпки в сфери като битката с корупцията, екологията, спазването на натовските стандарти във Въоръжените сили. За да не изпросваме ПДЧ, а НАТО да удостовери (изразеното през 2008 година, б. р.) желание на Украйна да получи План за дейности, свързани с бъдещото участие. И твърдо да покажем, че в Украйна през днешния ден има единение, що се отнася до влизането в Алианса. Още повече че 54 на 100 от украинците поддържат този път ", сподели Герашченко, представена в "Независимая газета ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР