Разчитаме на бърза промяна в законовата уредба и въвеждане на

...
Разчитаме на бърза промяна в законовата уредба и въвеждане на
Коментари Харесай

Кметът на Шабла: Морските общини искат законова яснота и регламенти за къмпингуването

„ Разчитаме на бърза смяна в законовата уредба и въвеждане на регламенти за къмпингуването. Такива все още липсват. Поне до идващото лято желаеме да знаем къде е неразрешен, къде е позволен и при какви условия този тип туризъм ”, съобщи пред Дарик кметът на Шабла Мариян Жечев. 

Той напомни, че бяха направени промени в Закона за туризма, с които се позволява спането на плажа. В същото време обаче е трябвало да се създадат и съответните промени в Закона за устройство на Черномоското крайбрежие, само че това не е станало.

„ Става по този начин, че единият закон разрешава, само че другият не е изменен. В законова неизясненост сме, а това е значимо за нас и за други общини, които имат огромни незастроени плажове, като да вземем за пример Аврен, Бяла и други Искаме да бъде ясно кой ще позволява къде да се къмпингува, ще се дават пълномощия на общините ли, или това ще се прави от Министерството на туризма? ”, пита Мариян Жечев.

Той добави, че за тъй наречените свободно къмпингуване отвън избраните зони общината прави доста разноски за разчистване и поддръжка, а приходите са съвсем нулеви.

„ Идват да вземем за пример туристи, паркират и опъват палатките на нерегламентирани места и не заплащат нищо за пребиваването си. Напоследък го вършат и румънци, освен българи. Боклуците от контейнерите  за боклук ние би трябвало да ги закараме на районното хранилище. С какви пари? С тези на данъкоплатците, а не с доходи, които би трябвало да генерираме от подобен тип туризъм ”, съобщи Жечев.

За трета поредна година община Шабла разгласи четири места за бивакуване – Дуранкулак - север, северно и южно от Крапец и в южната част на Тюленово. Общината обезпечава контейнери за боклук и химически тоалетни, както и разчистване и косене на терените. Туристите заплащат по 2 лв. дневно за 10 кв.м. употребена повърхност.

Малко под 2000 са леглата в къщите за настаняване, хотелите и къмпинга в Дуранкулак. И тази година в общината ще летуват българи и туристи от Румъния, Русия, Чехия, Словакия, Германия и други
  По тематиката Зеленогорски: В цяла Европа дивото къмпингуване е неразрешено, подобен израз няма Реформаторите оферират отсрочване на възбраната за къмпингуване Отпада и възбраната за къмпингуване в планините Кметове на морски общини желаят правила, а не забрани за дивото къмпингуване
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР