Разчитахме, че забраната за внос на украинско зърно може да

...
Разчитахме, че забраната за внос на украинско зърно може да
Коментари Харесай

Производител: Има достатъчно слънчоглед в България

Разчитахме, че възбраната за импорт на украинско зърно може да падне след 15 септември, разочаровани сме от нейното удължение. Това коментира преработвателят Яни Янев в ефира на Българска национална телевизия. 

По думите му мярката не е оказала никакъв резултат върху цените на слънчогледа, защото нашите цени са обвързани с тези на външните пазари.

" През този интервал цената на външните пазари падна. Ние сме " За " всякаква форма на подкрепяне на земеделските производители, само че това е една непазарна мярка ", добави Янев.

Производителят Илия Проданов изрази друга теза - съгласно него има задоволително слънчоглед в България.

По складовете има към 600 000 тона остаряла годишна продукция, новата годишна продукция се чака да доближи 2,2 млн. тона, което е безусловно задоволително за идната 1 година. Няма риск България да остане без олио. Забраната се отрази на цената - някъде към 120 лева повече за звук, което за нас значи по-малко загуби, сподели още Илия Проданов.

В момента цената на слънчогледа е към 750-770 лева за звук в другите елементи на страната. Себестойността, на която е създадена остарялата годишна продукция, е към 1000 лева за звук, добави Проданов.

Яни Янев разяснява, че вътрешният пазар на слънчоглед е към 250 000 тона годишно. Останалото количество е предопределено аз износ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР