Разчетите на Запада, че санкциите ще сринат руската икономика, не

...
Разчетите на Запада, че санкциите ще сринат руската икономика, не
Коментари Харесай

Външната търговия на Русия се върна на нивото отпреди 24 февруари 2022 г

Разчетите на Запада, че глобите ще срутен съветската стопанска система, не се оправдаха

На 31 януари публикацията на The New York Times „ Русия заобикаля западните санкции благодарение на другари “, провокира огромен резонанс. Основната концепция на публикацията: Руската външна търговия преодоля глобите на груповия Запад, месечният й оборот доближи равнището от началото на 2022 година Всъщност в това няма особена сензация. Това може да се научи да вземем за пример от данните за платежния баланс на Руската федерация за 2022 година, оповестени на 17 януари. От тези данни следва, че в края на предходната година оборотът на съветската външна търговия със артикули и услуги възлиза на 973,9 милиарда долара; в края на 2021 година тази цифра е 929,9 милиарда $ (4,7% нарастване на годишна база).

Статистиката за външната търговия в края на февруари предходната година беше закрита от Федералната митническа работа на Руската федерация, само че е известно, че през 2022 година търговията с Китай се е нараснала с 28%, с Турция - с 84%, с Беларус - с 10%. А с Германия да вземем за пример пада с 23%. Миналата година Федералната митническа работа уточни Китай, Турция, Холандия, Германия и Беларус като съществени търговски сътрудници на Русия. Търговията с Китай доближи рекордните 190 милиарда $.

Общото нарастване на комерсиалния оборот на Русия беше обезпечено от висок индикатор за експорт на артикули и услуги, който възлиза на 628,1 милиарда $ през 2022 година против 550,0 милиарда $ през 2021 година Увеличението на износа възлиза на 14,2% за годината. Но вносът за миналата година беше доста по-скромен: 345,8 милиарда $ против 379,9 милиарда $, а цената на вноса спадна с 9,0%.

Второто тримесечие на предходната година беше изключително пагубно за вноса, когато съветските вносители към момента не се приспособиха към изискванията на санкционната война. През април-юни 2022 година цената на вноса понижава с 23,4% по отношение на съответния интервал на 2021 година През третото и четвъртото тримесечие се следи отчасти възобновяване на вноса. През юли-септември 2022 година той е по-нисък от вноса за съответния интервал на 2021 година с 12,5%. А през октомври-декември 2022 година - с 9,1%.

NYT просто обръща внимание на наклонността за възобновяване на съветския импорт. И някои оценки са дадени. Например Матю Клайн, публицист икономист и съавтор на книгата „ Търговските войни са класови войни “, пресмята, че цената на съветския импорт през ноември е била единствено с 15 % под междинната месечна стойност преди началото на СВO. Глобалният експорт за Русия евентуално ще се възвърне изцяло през декември, сподели той.

Но американската неправителствена организация Silverado Policy Accelerator неотдавна разгласява сходен разбор, съгласно който цената на съветския импорт към този момент надвишава предвоенните равнища до септември. Андрю С. Дейвид, старши шеф по проучвания и разбори в Силверадо, счита, че предходната година е имало огромна смяна в географската конструкция на съветския импорт.

Делът на доста западни страни в доставките на артикули за Русия внезапно понижа, а в някои страни доближи нула (предимно Съединени американски щати и Великобритания). От друга страна, внезапно се е нараснал делът на страни като Китай, Турция, Иран, Беларус, Казахстан и Киргизстан. Китай се трансформира в безспорен водач в доставките на артикули за Русия. Китайският експорт за Русия е повишен с 12,8% предходната година до 76,12 милиарда $ (митническа статистика на Китай).

Трябва да се означи, че доставките за Русия се усилиха освен (а от време на време и не толкова) за сметка на личните артикули, само че и за сметка на стоките на тези страни, които оповестиха санкционна война на Русия. Тоест, осъществяваше се реекспорт.

NYT дава образец за подобен реекспорт. Странно нещо се случи със смарт телефоните в Армения предишното лято: доставките от други елементи на света до дребната някогашна руска република започнаха да се усилват повече от 10 пъти спрямо доставките през предходните месеци. В същото време Армения записва избухлив растеж на износа на смарт телефони за Русия. Това е единствено един образец. „ Армения сигурно не е единствената “, споделя Андрю С. Дейвид. „ Големи колета минават през Централна, Западна Азия, Турция и някогашните руски републики. “

Реекспортиращите страни поемат калкулации риск от вторични наказания от Вашингтон. В същото време съдружниците на Русия демонстрират забележителна досетливост, изграждайки такива търговски и логистични вериги, че може да бъде мъчно да се разпознава виновникът за нарушение на глобите. И тогава на Вашингтон остава единственото средство - да наложи вторични наказания против цялата страна, само че това е изпълнено с резултата на бумеранг.

И по този начин, упованията на Запада, че съветската стопанска система ще се срине вследствие на глобите, не се оправдаха . В края на годината спадът на Брутният вътрешен продукт на Русия, съгласно МВФ, възлиза на едвам 2,2%. А за 2023 година МВФ предвижда алегорично нарастване на Брутният вътрешен продукт на Русия с 0,3% (предишната прогноза на МВФ предвиждаше понижение от 2,3%). Авторите на публикацията в NYT изясняват преразглеждането на прогнозата с обстоятелството, че МВФ е изгубил религия в способността си да понижи съветския импорт благодарение на наказания.

Някои медии одобриха обявата в NYT като удостоверение, че съветската стопанска система е съумяла изцяло да се приспособява към санкционната война и западните забрани за доставка на артикули за Русия са като птичи съчми за слон. Тук бих желал да предупредя против еуфорията.

Първо, предварителните оценки, съгласно които съветският импорт е достигнал равнището преди 24 февруари 2022 година, се отнасят до цената на вноса. Поради сложността на комерсиалните и логистичните вериги за доставки, цената на даден артикул за съветски вносител през днешния ден е по-висока, в сравнение с преди година.

Намаляване на физическите размери на вноса въпреки всичко има. На 19 януари Руслан Давидов, първи заместник-началник на Федералната митническа работа (ФТС) на Русия, удостовери, че митническата работа е записала 16% понижение на съветския импорт във физически размери през 2022 година Намалението е за сметка на европейските страни.

Второ, има въпроси по отношение на качеството на някои от вносните артикули, получени от Русия като част от по този начин наречения успореден импорт.. Последното е доставка на вътрешните пазари на законно създадени задгранични артикули от всевъзможни продавачи, а освен от публични дилъри, дистрибутори или притежатели на търговски марки. По публични данни размерът на паралелния импорт в Русия през 2022 година възлиза на към 20 милиарда $, за тази сума са импортирани повече от 1 милион тона сериозни артикули.

След като огромните задгранични производители на електроника напуснаха съветския пазар, задграничните компании се появиха, с цел да оказват помощ на търговците на дребно да закупят съоръжение от тези марки. Само през първите три тримесечия на 2022 година делът на паралелния импорт в доставките на смарт телефони е повишен до 19%, а в категорията преносими компютри до 41%. Общо през 2022 година паралелният импорт на смарт телефони, преносими компютри и таблети възлиза на 1,5 милиарда $, от които 1,1 милиарда $ са смарт телефони.

И макар че се акцентира на всички места, че паралелният внос няма нищо общо с контрафактната търговия, за жалост, откриха се и значително случаи на доставки точно на контрафакти (ментета).

Трето, не всички стокови позиции съумяха да възстановят вноса през миналата година. Това важи изключително за микрочиповете.

Смятам, че нашите ограничения за поддържане на вноса на предвоенното равнище могат и би трябвало да бъдат краткотрайни. В дълготраен проект Русия би трябвало да премине към произвеждане на аналози на тези артикули, които преди този момент е внасяла от Запада.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР