Разбрали сме се за машини, да помислим как да направим

...
Разбрали сме се за машини, да помислим как да направим
Коментари Харесай

Дали чрез сканиращи устройства... - идеята на Борисов, а всъщност на ДПС

" Разбрали сме се за машини, да помислим по какъв начин да създадем изборния развой чист - дали посредством сканиращи устройства, дали да се четат. "

Това разгласи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в понеделник, апропо, в главното си изявление във връзка бъдещата коалиция с ротационен министър председател с " Продължаваме промяната - Демократична България ". 

Изненада няма - въпреки ГЕРБ, дружно с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, да вкараха разбъркан модел на гласоподаване с хартия и машини, популистката първа партия в никакъв случай не е имала проблем да си трансформира мнението от през днешния ден за на следващия ден. Засега репликата е някакъв поклон към бъдещите сътрудници в истинската формула за държавно управление, само че от ПП-ДБ също оповестиха, че приоритет ще е нов Изборен кодекс. Според тях - за връщане към машинното гласоподаване.

Какви са обаче тези сканиращи устройства и за какво ги загатва Борисов? Това в действителност е остаряло предложение на Движение за права и свободи, и по собствен си метод комбинира минусите и на хартиеното, и на машинното гласоподаване. А в действителност е способ за преброяване.
Машина за оптично преброяване
Системи за оптично сканиране на бюлетините съществуват от години, и се употребяват отчасти в Съединени американски щати, Англия и Южна Корея. Идеята е на пръв взор елементарна - бюлетините се вкарват в машина, която ги сканира, разпознава за кого е вота, и резервира тази информация в паметта си. От там нататък броенето на вота протича като при към този момент познатите ни огромни таблети.

Този способ има капацитета да спести всевъзможни неточности при броенето на бюлетините, и да докара до направен от машина (която нормално прави по-малко неточности от хората) избирателен протокол. 

Тя може да се преглежда като тип смесено гласоподаване - само че това значи, че носи опасности и на двата типа избор.

Има и някои провокации - машините за оптично различаване постоянно са много по-скъпи от елементарните машини за гласоподаване. Трябва и специфичен тип на бюлетината, в някои случаи отбелязване със специфичен щемпел. В някои американски щати има обособена машина, с която се отбелязва върху бюлетината. Като цяло, оптичното сканиране е един от най-скъпите способи за гласоподаване.

Не са малко и вероятните неточности:
оптичните скенери разграничават светли и тъмни пиксели на бюлетината - черна линия, прахуляк, надраскването й могат да доведат до отчитане на напълно черно поле и надлежно недействителен избор. Бяла линия може да блокира датчика изцяло.често бюлетините се напъхват вкупом в машините, с цел да се форсира броенето, и това води до заяждане на машината - чисто механично, както се случва и с елементарен скенербюлетините могат да бъдат сложени изкривено или наопаки, а машината даже да не регистрира неточност, просто да измести гласовете с едно квадратчегрешки в софтуера на броенето могат да доведат до неверно броене на вотаневъзможността да се прочете бюлетината е постоянно срещана и води от време на време до 8% " пресъздадени бюлетини " - такива със скъсвания, намокряне или дипла, която пречи на скенера, които се чака секционните комисии деликатно да копират върху нова бюлетина и да преброят.
Машинното броене със скенер, за разлика от гласуването непосредствено с машина, също по този начин не пази от унищожаването на бюлетини и преброяването на попълнени от СИК подправени бюлетини. 

В Съединени американски щати, Англия и Шотландия са засичани голям брой случаи на неточности със стотици хиляди гласове. Така че мъчно би могло да се сбъдне пожеланието в идващите думи на Борисов:

" По тази тематика да почистим по този начин нещата, че да няма зачерквани протоколи, да няма фира, която да срами изборните комисии. "

Южна Корея има малко по-елегантна приложимост на машинното преброяване - там то се употребява на второ равнище, в районните изборни комисии, където всички хартиени бюлетини се носят за второ преброяване. Подобна система би изисквала машини единствено в 31 РИК-а у нас, само че ще значи, че те би трябвало да са скъпи и да бъдат деликатно зареждани от екип съсредоточени хора в изборната нощ. 

Защо Бойко Борисов желае да вкара още една технология в така и така комплицираната българска система за гласоподаване, ще се преборят ли ПП-ДБ за просто връщане единствено към " старите " машини, и за какво ГЕРБ станаха такива почитатели на концепция на Движение за права и свободи - можете да си отговорите сами в идващите седмици.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР