Разборът на селекционера е свършил. Всеки от отбора тръгва и

...
Разборът на селекционера е свършил. Всеки от отбора тръгва и
Коментари Харесай

Десет лъва и един Тигър

Разборът на селекционера е приключил. Всеки от тима потегля и нервно потропва с бутонки по тунела, запътвайки се към терена за загрявката.

Предстои нещо велико. Може би най-важният мач от тези квалификации. Двубой за достойнството. Битка за историята.

Той излиза на терена с една мисъл. Всичко ще е друго този път. Тази вечер няма да се разчита на опита, а на характера на ентусиазма и на котешките рефлекси.

Пламен Илиев поставя ръкавиците преди първия си формален мач като титуляр за България. Мечтата на момчето от Ботевград се сбъдна. Как го реализира?

Тигъра, прякор който печели още като младеж, стартира кариерата си като младеж в „ Балкан” Ботевград. През 2006 година „ Видима Раковски” го притегля в юношеските си обединения, а три години по-късно пробива и в първия състав.

Талантът му няма по какъв начин да остане неусетен и бързо печели титулярно място. През 2010 година става един от най-младите вратари в историята на българския футбол, като излиза под рамката на „ Видима” в „ А” група единствено на 18 години. Малко по-късно получава повиквателна за младежия народен тим.

Избран е за най-прогресиращ млад футболист и интерес към него демонстрира един от най-големите клубове в страната – „ Левски”. През януари 2011 година софийският гранд заплаща 95 хиляди евро за Илиев, който взима вратарски екип с номер 23.

Само година по-късно след поредност от слаби резултати на тима, треньорът е заменен, а 10-ката Христо Йовов дава капитанската лента на младия пазач. Той я поставя в 36-ия си мач за „ сините” и я носи във всеки един дуел до края на сезона.

На 29 май 2012 година прави дебют за мъжкия народен тим на България в контрола с Турция.

Въпреки че към този момент е привлякъл погледите на отбори като „ Генк”, „ Лил” и „ Чарлтън”, след няколко слаби мача Илиев е закотвен на пейката в „ Левски”. На вратата застава новопривлеченият Горан Блажевич, а през 2015 година младокът от Ботевград си потегля от ст. „ Георги Аспарухов” в посока север – Румъния. За да се потвърди още веднъж, тъй като знае по какъв начин се прави.

Трупа две години опит в „ Ботошани”, а след това е притеглен от „ Астра” Гюргево - актуалният му отбор, с който в края на май 2017 година доближава до сребърните медали от шампионата за Купата на Румъния.

И по този начин на 25 години Пламен Илиев, още прочут като Пацо Тигъра, излиза като титуляр в международна подготовка под рамката на България. Врата, която са пазили Георги Найденов, Симеон Симеонов, Пламен Николов, Борислав Михайлов, Здравко Здравков.

„ Лъвовете” повеждат в 12-ата минута, само че единствено 4 по-късно Тигъра би трябвало да ги избавя. Халфът на немския „ Лайпциг”, участник в Шампионската лига, Емил Форсберг получава правото да извърши дузпа. Очи в очи с Пламен Илиев. Победителят е един – българският вратар. Той резервира вратата си суха и подвига на крайници хората по трибуните.

Следват още купища спасявания на Илиев в един вманиачен мач. През второто полувреме той избива топката безусловно от скобата на вратата си след прострелен изстел от фаул на шведите. И по този начин до края – победа 3:2 за България, първа против Швеция от цели 50 години.

Въпреки трите гола, героят не е нападател. Героят е Пламен Илиев, който мач след мач седеше търпеливо на пейката и когато шансът най-сетне почука на вратата, когато България се нуждаеше най-вече от него, той изръмжа като истински Тигър на терена.

А отвън него Пламен остана подобен, какъвто е бил постоянно:

„ Не мога да кажа, че съм воин на мача. Ние сме колектив и няма по какъв начин да има един воин. Всички са герои”, съобщи непретенциозно същото това момче от Ботевград, чийто най-хубави мачове като че ли занапред предстоят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР