Разбита е престъпна група, извършвала кражби на културни ценности, в

...
Разбита е престъпна група, извършвала кражби на културни ценности, в
Коментари Харесай

Мащабна операция на ГДБОП – задържаха уникално крадено тракийско злато!

Разбита е незаконна група, правила обири на културни полезности, в огромна интервенция на ГДБОП. Задържани са 12 души. Иззети са над 500 предмета, измежду които тракийски шлем и антични златни украшения, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Специализираната интервенция е извършена на територията на София и областите Варна, Стара Загора и Благоевград.

Служители на Групово дело „ Борба с проведената престъпност “ са работили взаимно с Окръжна прокуратура – Благоевград, след дълготрайно следствие. В хода му са събрани данни за незаконна активност на проведена незаконна група за разкриване, отчуждаване и трафик на движими културни полезности.
Установено е също договаряне на продажба и трафик на античния шлем и обеците против забележителна сума.

При процесуално-следствените дейности на 14 адреса са конфискувани над 500 предмета, носещи белези на културни полезности, измежду които:

тракийски шлем; антични златни украшения от 4-3 век пр.н.е. – 7 елементи с общо тегло към 400 грама, 22 карата; древен шлем с генезис Източна Азия почти от 2-ри век пр.н.е. и 2 антични златни обици.
Назначени са експертизи за определяне на достоверността им Открити са също по този начин нелегално притежавано гладкоцевно огнестрелно оръжие и голям брой муниции от друг диаметър, 9800 евро, 18 мобилни телефона, 5 металотъсача, преносим компютър и голям брой флаш памети.
В хода на огромните дейности за период до 24 часа са арестувани 12 души. Действията на проверяващите по случая не престават.

 

Източник – Блиц

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Крими & Темида

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР