„Разбит“: мюсюлмански инженер, убит от тълпа в джамия в Махаращра в Индия

...
Ню Делхи, Индия – Айеша е бременна в седмия месец
Коментари Харесай

Ню Делхи, Индия – Айеша е бременна в седмия месец и вече четири дни е неутешима.

29-годишната не обръща внимание на собственото си благополучие и е спряла да се храни правилно, докато скърби за загубата на съпруга си Нурул Хасан, който беше убит, след като индуистка тълпа нападна джамия в село Пусесавали в квартал Сатара в Махаращра .

„Целият ми свят се разби, когато видях безжизненото тяло на сина ми на леглото. В този момент не можех да повярвам какво се разигра пред очите ми“, каза бащата на Хасан Мохамад Лиякат по телефона пред Ал Джазира.

Около 20:30 часа на 10 септември Хасан, 31-годишен строителен инженер, напусна дома си за молитвите Иша в близката джамия. Неговият чичо Мохамад Сирадж каза, че в джамията е имало около 15 души и молитвите са били в ход, когато са чули суматоха отвън.

Тълпа бе обкръжила джамията, скандирайки антимюсюлмански лозунги и правейки подстрекателни забележки за исляма. „Около 150-200 мъже индус се събраха пред джамията и започнаха да хвърлят камъни, повреждайки някои паркирани превозни средства“, каза той.

Свидетел, пожелал анонимност, каза на Ал Джазира, че тълпата е разбила вратата на джамията и е нахлула в нея.

„Те носеха остри оръжия, железни пръти, малки парчета гранит и палки. Още с влизането си те започнали да нападат всички присъстващи. Хасан е ударен по главата с железен прът няколко пъти, което го кара да колабира в локва кръв. Той вече беше мъртъв, когато го вдигнахме от мястото“, каза той и добави, че най-малко 14 други души са претърпели наранявания.

Свидетелят описа още как тълпата подпалила близкия магазин и вандализирала няколко превозни средства и ръчни колички, носещи мюсюлмански имена. „Те унищожиха всички светлини в джамията, изгориха Корана и други религиозни книги и изглежда имаха намерение да убият всички ни“, каза той пред Ал Джазира.

Сирадж каза, че някой от селото е предупредил полицейския пост наблизо и поради тяхната намеса тълпата е напуснала местопроизшествието. Докато си тръгваха, тълпата разби прозорците на превозни средства, паркирани пред друга джамия в селото, и направи унизителни коментари за мюсюлманските жени, каза той.

„Полицията го отведе [Хасан] в здравен център, където беше обявен за мъртъв. По-късно той беше преместен в окръжна болница Сатара за по-нататъшно разследване“, каза той. Ръката на Хасан беше счупена и той получи тежки наранявания по главата, шията и гърдите, което доведе до незабавната му смърт.

Какво доведе до инцидента

Според Сирадж, всичко е започнало с предполагаемия индус, който е хакнал акаунта в Instagram на непълнолетен мюсюлманин и е публикувал „нежелано съдържание“ срещу Чатрапати Шиваджи, почитан индуистки крал от 17-ти век, който се е борил с Моголите.

Публикацията стана вирусна и предизвика напрежение между мюсюлмани и индуисти в района. След разследване полицията потвърди, че публикацията не е направена от мюсюлманското момче и задържа обвиняемия, идентифициран като Амар Арджун Шинде.

Полицейски служител от Сатара, който пожела да остане анонимен, потвърди ареста на Шинде пред Ал Джазира.

„Младолетно момче се свърза с момиче в Instagram, което се оказа и негова съученичка. Амар, който беше онлайн приятел на това момиче, влезе в омразно съперничество с мюсюлманското момче. В опит да посее раздор в общността, Амар хакна акаунта на мюсюлманското момче и публикува унизителни коментари за Шиваджи Махарадж,” каза той.

Полицейският служител каза, че друга неприемлива публикация в социалните медии на Shivaji стана вирусна в района на 10 септември. „Ние веднага разбрахме за публикацията и започнахме разследване. Все още бяхме в процес на разследване на въпроса и бяхме призовали двама мъже по въпроса, когато тълпата атакува джамията същата вечер, което доведе до смъртта на млад мъж“, каза той пред Al Jazeera.

Полицаят каза, че най-малко 10 полицаи също са претърпели наранявания в опитите си да овладеят ситуацията. „Интернет услугите бяха незабавно спрени и бяха направени допълнителни внедрявания за поддържане на закона и реда“, каза той, добавяйки, че по случая са подадени три отделни първи информационни доклада (FIR).

„Досега сме арестували 35 души и разследването все още продължава“, каза служителят. Той каза, че не може да разкрие резултатите от доклада от аутопсията на Хасан, докато не започне разследването.

Междувременно семейството на Хасан е в състояние на шок. Тихият баща на Хасан работи като учител в местно религиозно училище, а майка му е пенсионирана медицинска сестра от правителствена болница.

Хасан се ожени за Айша през ноември миналата година. „Животът ни е нищо без него. Той беше единствената ни надежда… Сега, кого имаме освен Аллах?“ Liyaqat каза пред Al Jazeera.

Преди няколко месеца Хасан, който работеше като строителен инженер, беше купил булдозер, за да го дава под наем за строителни работи и да увеличи доходите си.

„Той беше взел заеми, за да закупи булдозера и беше зависим единствено от него за препитанието си. Сега тежестта на тази отговорност пада върху раменете на възрастния му баща и бременната му съпруга“, каза Сирадж.

„Той беше мил и прям човек. Дори съседите му немюсюлмани скърбят за смъртта му.”

Семейството остава да размишлява защо Хасан е бил убит.

„Във всички случаи на линчуване досега, без да са предприети значителни строги правни действия, изглежда, че те [извършителите] са защитени, което само усложнява нашето безпокойство“, каза Сирадж, пенсиониран офицер от армията.< /p>

Планирана атака?

Според Сирадж атаката срещу селото е била планирана от индуистки групи, за които се твърди, че са чакали възможност да нападнат мюсюлманите, откакто е станало известно, че публикацията срещу Шиваджи в действителност е била публикувана от индусско момче.< /p>

„Те се готвеха да ни нападнат през последните 10-15 дни. Ние изпитваме огромно уважение към Шиваджи Махарадж и няма причина да правим унизителни публикации за него“, каза той.

„Те ни нападнаха в тъмнината и имаха намерение да подпалят мюсюлмански домове и джамията, но за щастие не успяха“, каза член на местната общност пред Ал Джазира по телефона.

Мохамад Аслам Гази, президент на групата Асоциация за защита на гражданските права, каза, че през последните няколко месеца в района на Колхапур в Махаращра се наблюдава скок на атаките срещу мюсюлмани, извършени от определени индуски групи.

„Тези инциденти изглеждат добре планирани и организирани от някои разпалватели на омраза, вероятно поради предстоящите избори, тъй като имат за цел да осигурят гласове по линия на общността“, каза той пред Ал Джазира.

Гази каза, че филми като „Историята на Керала“ са били прожектирани в региона и малко след това много млади хиндуисти започнали да произнасят речи на омразата по време на митинги и дори нападали мюсюлмани в Колхапур.

Историята на Керала е противоречив филм на хинди, който твърди – без доказателства – че хиндуистки и християнски жени са били „хващани в капан и трафикирани за терор“ от групата ИДИЛ (ISIS).

Обратно в дома на Хасан, Айеша е вцепенена, докато скърби за смъртта му.

„Преди да тръгне за джамията, тя му беше казала първо да вечеря. Но Хасан я увери, че ще се върне след 20 минути и ще се хранят заедно“, каза Лиякат пред Al Jazeera.

„Той никога не се върна.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР