Разбирането на компаниите за това, че благосъстоянието на служителите е

...
Разбирането на компаниите за това, че благосъстоянието на служителите е
Коментари Харесай

denkstatt: Well-being на работното място става все по-важна тема в България


Разбирането на фирмите за това, че благосъстоянието на чиновниците е значима тематика, е положително, само че с дейностите си, отдадени на чиновниците, не обгръщат тематиката в нейната целокупност. Това демонстрират резултатите от първото изследване в България, отдадено на тематиката по какъв начин фирмите схващат и ползват well-being (благосъстоянието на служителите). Проучването се осъществя от Българската асоциация за ръководство на хора (БАУХ), denkstatt България и Евдемония Сълушънс в интервала септември - октомври 2017 година В него се включиха специалисти, ангажирани с ръководство и развиване на човешките запаси в компании от разнообразни сектори, както и мениджъри в дребни и междинни компании.

През последните години благосъстоянието на чиновниците се трансформира в предпочитана тематика за HR мениджърите в Европа и Съединени американски щати. Това се дефинира най-много от обстоятелството, че от ден на ден компании ясно виждат, че в случай че организационните просвета и процеси са съобразени с потребностите на екипа, това се отразява директно върху ангажираността и продуктивността. Редица изследвания също потвърждават, че това по какъв начин хората работят и какво реализират е директно подвластно от метода, по който те се усещат на работното си място. Съответно фирмите поставят от ден на ден старания за възстановяване благосъстоянието на чиновниците си. Най-силно тази наклонност се вижда в Съединени американски щати, където 52% от служащите имат достъп до сходни стратегии, а в Европа този % е 24 (данни на Global Wellness Institute).

Благосъстоянието се дефинира като баланс сред четири сили: физическа, прочувствена, умствена и духовна. Създаването на организационна просвета и среда, където хората да максимизират представянето си като ръководят персоналната си сила, вместо единствено времето, както до момента, е огромна опция пред фирмите и работодателите сега. Ние знаем, че това към този момент е основна тематика в устойчивото развиване на фирмите по света и по тази причина взехме решение да проверим по какъв начин тя участва в България, споделя Климентина Рашева, ръководещ сътрудник в denkstatt България.

Как тематиката за well-being на работното място се схваща и ползва в България? Именно на този въпрос дава отговор извършеното изследване. Българските HR експерти схващат това разбиране най-много като чувство за смисъл, принадлежност и принос, както и като създаване на работна среда на доверие, поддръжка и неприкритост. Дейностите, ориентирани към възстановяване на благосъстоянието, се свързват най-вече с спомагателни обществени пакети и бонуси, предлагани на чиновниците, а не толкоз с цялостна идея, обвързана с организационната просвета.

Проучването демонстрира още, че благосъстоянието на чиновниците става все по-важна тематика за българските мениджъри и специалисти по ръководство на човешките запаси. Почти половината участници (44%) удостоверяват нуждата да се разпознават другите аспекти на потребностите на чиновниците и те да бъдат дейно ръководени. 62% мерят и наблюдават благосъстоянието на чиновниците си, само че едвам 22% имат създадени специфични принадлежности за оценка. Все повече компании ползват или създават стратегии за well-being на чиновниците - 61% влагат целеустремено и отделят средства за използване на сходни стратегии. В същото време обаче 50% не виждат връзка сред благосъстоянието на чиновниците и осъществяването на бизнес тактиката и визията на организацията. За съпоставяне, в Съединени американски щати 78% от участниците в изследване на споделят, че well-being е основен съставен елемент от тяхната бизнес тактика, а 87% са фирмите, които влагат в благосъстоянието или възнамеряват да го създадат краткосрочно. (2017 Workforce State of the Industry: Employee Engagement survey, Human Capital Media & Virgin Pulse).

Сред изводите от изследването, извършено в България, се откроява фактът, че повече от половината компании (55%) не знаят какъв е или изобщо не мерят резултата на стратегиите, които ползват. Актуалността на въпроса до каква степен прилаганите стратегии са ефикасни и са съобразени с потребностите на чиновниците се удостоверява и от резултатът, че при доста дребна част от организациите чиновниците се възползват от предлаганите благоприятни условия. Едва 22% декларират, че при тях над 80 от чиновниците се възползват от предлаганите стратегии за възстановяване на благосъстоянието. Тези компании са най-вече от ИТ сферата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР