Разбира се, че ще продължим след изборите. Нека да бъде

...
Разбира се, че ще продължим след изборите. Нека да бъде
Коментари Харесай

Николай Денков: Ще продължим преговорите с ГЕРБ след вота оттам, откъдето ги завършихме

" Разбира се, че ще продължим след изборите. Нека да бъде ясно - ще стартираме там, където ги завършихме в този момент. "

Така министър председателят в оставка Николай Денков отговори в ефира на БТВ на въпрос дали след изборите ще продължат договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ. Министър-председателят в оставка бе посетител в предаването " Защо, господин министър ".

Въпреки това той разказа връзките сред Политическа партия и ГЕРБ като ледена ера. Политиката е изкуството на вероятното - след изборите още веднъж ще търсим какво е вероятното, сподели още Николай Денков.

Има значение по какъв начин се гласоподава в Народното събрание по значими въпроси - смяна в конституцията и законите, които се одобряват. Това, което ни тормози, че доста ясно се видя, че в един миг ние не приказваме с управлението на ГЕРБ, а доста постоянно говорихме с господин Пеевски. Уговаряме си среща с господин Борисов, а там се оказва Пеевски и приказва доста повече от Борисов.
Не имам вяра нито на единия, нито на другия, до момента в който не пристигна съответното деяние - когато се стигне до гласоподаване и до предложение на съответни хора. Много постоянно решения, които изглеждаха като решения на управлението на ГЕРБ, в действителност ги чувах за първи път от Пеевски, сподели още Николай Денков.

Той добави, че се е надявал ротацията да е единствено техническо осъществяване.

Предварително се бяхме разбрали на 18 месеца ръководство. Това, което е значимо, е че през този интервал трябваше да се реализира същинския развой на промяна с приемането на Закона на правосъдната власт, избори за членове на Антикорупционната комисия, настрана попълването на разнообразни органи. И това, което се оказа, че в този миг ГЕРБ в действителност избяга от тези промени, сподели още Денков.

 

" Оказа се, че ГЕРБ избяга от промените. Историята изглеждаше като от кино лентата " Татко ще ми купи колело, но различен път ", сподели Денков.

 

И добави, че ГЕРБ с Движение за права и свободи имат голямо въздействие в правосъдната власт и другите регулатори. И явно не са подготвени да трансформират системата такава, каквато е, сподели още Денков.

По думите му кабинетът бил изработен с изискването, че започва с тази управническа стратегия. А в средата на интервала ще бъдат заменени единствено тези министри, за които и двамата сме съгласни, и ще бъдат ротирани премиера и вицепремиера.

 

Изведнъж в средата на интервала ГЕРБ сподели, че желаят да стартират изначало, описа министър председателят в оставка.

Той съобщи, че с всички министри докрая са съумели да работят като екип. Всеки един от тези министри трябваше да се оправи в доста сложна обстановка.

 

По думите му е изглеждало, че вътрешният министър Калин Стоянов е прикривал връзки сред Нотариуса, " Осемте джуджета " и Министерството на вътрешните работи.

 

Вътрешният министър се оправи сносно със задачата за Шенген, не беше самичък. Но има и проблеми - в този момент изскочиха въпроси, на които няма безапелационни отговори. Нотариуса бил ли е нещатен помощник или не е? Имало ли е служители на реда, които са били пред " 8-те джуджета " и надлежно да са охранявали съответния клуб? Не слушам безапелационни отговори, сподели още Николай Денков. И попита риторично по какъв начин да се прави правосъдна промяна с вътрешен министър, който прикривал връзки.

Абсолютно ненормално е един министър да счита, че политическата мощ, която го е показала и го е подкрепила, може да го заплашва и да прави неуместни неща, сподели той във връзка с министъра на електронното ръководство Александър Йоловски.

Няма по какъв начин да бъдем в общ кабинет с този министър.

Категорично " не ", споделям го без подозрение, отговори Денков на въпрос дали е имало корупционни практики в държавното управление му. Единственото, което ме тормози, са назначенията в Министерство на вътрешните работи и прикриването на връзки. Няколко пъти трябваше да подтикна министъра да вземе ограничения за насилието в митингите против БФС. Ако не бях споделил няколко пъти да вземе ограничения, може би нямаше да има ограничения и там, сподели още той.

А във връзка с изказванията на Бойко Борисов за напън от министри на непознати страни, Денков изясни, че имало огромна угриженост от хората в Европа. Бях на Европейски съвет. Почти всичките ме питаха какво се случва в България - да имаме постоянен кабинет, който да продължи нататък. Това да питат разнообразни ръководители на европейски страни и да показват грижа, е нещо напълно обикновено. Ако подобен въпрос го е тормозил, значи казусът е другаде, изясни министър председателят в оставка.

На въпрос дали знае кой е предложил текстовете в конституцията за института на служебното държавно управление, Денков съобщи, че не е взел участие в тези разисквания. Участвах в разискването на тези текстове с Венецианската комисия - тя избира разновидността, в който остава постоянното държавно управление и то организира избори. Това е първият вид, който предложихме от ПП-ДБ. Когато не беше признат, тогава някъде при разискването в Народното събрание, аз не съм бил там, някой, не знам кой, е предложил този втори вид. Той не е фиктивен в България - отново се употребява в други страни, изясни Николай Денков.

 

" Ако президентът не беше злоупотребил със служебните кабинети, евентуално нямаше да има в този момент проблеми с тях ", счита министър-председателят в оставка.

" Най-трудно сега е на господин Главчев и ние би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да му помогнем да си свърши работата. Ще осигурим оптималната последователност. Моят апел към него е да обезпечи оптимално почтени избори. Вътрешният министър и министърът на електронното ръководство имаха моето доверие до локалните избори. Действително би трябвало да решим дали ще продължим към европейския си път на развиване, или ще се върнат на бял кон тези, които през последните години забавиха развиването на България. Как е работило това държавно управление - ще се оцени след няколко години ", уточни Денков.

" 12 години ние имахме постна пица. Затова и българите не престават да са най-бедните в Европейски Съюз. Вчера излезе една доста забавна статистиката. В нея се вижда, че от 2011 до 2020 година България е напредвала с по 1% всяка година във връзка с покупателна дарба и настигане на средноевропейското равнище. През последните 3 години тя е наваксала с още 11% ", изясни министър председателят в оставка и добави, че политиката на Симеон Дянков е била изцяло неправилна.

" В момента и еврозоната, и сухопътният Шенген са под риск, само че към този миг не им споделяме " Довиждане ", разяснява още той.

" Отношенията сред " Продължаваме промяната " и ГЕРБ в този момент са в ледена ера. Това, което успяхме да реализираме, то ще остане и ще бъде потребно за България ", счита министър председателят в оставка.

 

„ Нека през днешния ден се поздравим с това, че се отвориха границите за нас. След приемането ни в Европейски Съюз, приемането ни в Шенген е най-важната стъпка в европейската интеграция. Ако служебното държавно управление и идващото постоянно държавно управление продължат с политиките, които ние успяхме да задвижим през последните 10 месеца, ще можем да продължим напред към европейската интеграция. И все още това е повода с госпожа Габриел да име добра връзка и добър разговор. Ние споделяме общи полезности и визии за развиването на България “, сподели Николай Денков при започване на предаването.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР