Разбира се, че ще продължим след изборите. Нека да бъде

...
Разбира се, че ще продължим след изборите. Нека да бъде
Коментари Харесай

Николай Денков: Ще продължим преговорите с ГЕРБ след вота оттам, откъдето ги завършихме

Разбира се, че ще продължим след изборите. Нека да бъде ясно - ще стартираме там, където ги завършихме в този момент. Така министър председателят в оставка Николай Денков отговори на въпрос дали след изборите ще продължат договарянията сред ПП-ДБ и ГЕРБ. Министър-председателят в оставка бе посетител в предаването " Защо, господин министър " по Би Ти Ви.

Въпреки това той разказа връзките сред Политическа партия и ГЕРБ като ледена ера. Политиката е изкуството на вероятното - след изборите още веднъж ще търсим какво е вероятното, сподели още Николай Денков. 

Има значение по какъв начин се гласоподава в Народно събрание по значими въпроси - смяна в конституцията и законите, които се одобряват. Това, което ни тормози, че доста ясно се видя, че в един миг ние не приказваме с управлението на ГЕРБ, а доста постоянно говорихме с господин Пеевски. Уговаряме си среща с господин Борисов, а там се оказва Пеевски и приказва доста повече от Борисов.
Не имам вяра нито на единия, нито на другия, до момента в който не пристигна съответното деяние - когато се стигне до гласоподаване и до предложение на съответни хора. Много постоянно решения, които изглеждаха като решения на управлението на ГЕРБ, в действителност ги чувах за първи път от Пеевски, сподели още Николай Денков.

Той добави, че се е надявал ротацията да е единствено техническо осъществяване. Предварително се бяхме разбрали на 18 месеца ръководство. Това, което е значимо, е че през този интервал трябваше да се реализира същинския развой на промяна с приемането на Закона на правосъдната власт, избори за членове на Антикорупционната комисия, настрана попълването на разнообразни органи. И това, което се оказа, че в този миг ГЕРБ в действителност избяга от тези промени, сподели още Денков. Той разказа историята с държанието на ГЕРБ за ротацията с  " ще ти купя колело, но различен път ". И добави, че ГЕРБ с Движение за права и свободи имат голямо въздействие в правосъдната власт и другите регулатори. И явно не са подготвени да трансформират системата такава, каквато е, сподели още Денков.

По думите му кабинетът бил изработен с изискването, че започва с тази управническа стратегия. А в средата на интервала ще бъдат заменени единствено тези министри, за които и двамата сме съгласни, и ще бъдат ротирани премиера и вицепремиера. Изведнъж в средата на интервала ГЕРБ сподели, че желаят да стартират изначало, описа министър председателят в оставка. 

Той съобщи, че с всички министри докрая са съумели да работят като екип. Всеки един от тези министри трябваше да се оправи в доста сложна обстановка. Вътрешният министър се оправи сносно със задачата за Шенген, не беше самичък. Но има и проблеми - в този момент изскочиха въпроси, на които няма безапелационни отговори. Нотариуса бил ли е нещатен помощник или не е? Имало ли е служители на реда, които са били пред " 8-те джуджета " и надлежно да са охранявали съответния клуб? Не слушам безапелационни отговори, сподели още Николай Денков. И попита риторично по какъв начин да се прави правосъдна промяна с вътрешен министър, който прикривал връзки.

Абсолютно ненормално е един министър да счита, че политическата мощ, която го е показала и го е подкрепила, може да го заплашва и да прави неуместни неща, сподели той във връзка с министъра на електронното ръководство Александър Йоловски. 

Няма по какъв начин да бъдем в общ кабинет с този министър. 

Категорично " не ", споделям го без подозрение, отговори Денков на въпрос дали е имало корупционни практики в държавното управление му. Единственото, което ме тормози, са назначенията в Министерство на вътрешните работи и прикриването на връзки. Няколко пъти трябваше да подтикна министъра да вземе ограничения за насилието в митингите против БФС. Ако не бях споделил няколко пъти да вземе ограничения, може би нямаше да има ограничения и там, сподели още той. 

А във връзка с изказванията на Бойко Борисов за напън от министри на непознати страни, Денков изясни, че имало огромна угриженост от хората в Европа. Бях на Европейски съвет. Почти всичките ме питаха какво се случва в България - да имаме постоянен кабинет, който да продължи нататък. Това да питат разнообразни ръководители на европейски страни и да показват грижа, е нещо напълно обикновено. Ако подобен въпрос го е тормозил, значи казусът е другаде, изясни министър председателят в оставка. 

На въпрос дали знае кой е предложил текстовете в конституцията за института на служебното държавно управление, Денков съобщи, че не е взел участие в тези разисквания. Участвах в разискването на тези текстове с Венецианската комисия - тя избира разновидността, в който остава постоянното държавно управление и то организира избори. Това е първият вид, който предложихме от ПП-ДБ. Когато не беше признат, тогава някъде при разискването в Народното събрание, аз не съм бил там, някой, не знам кой, е предложил този втори вид. Той не е фиктивен в България - отново се употребява в други страни, изясни Николай Денков. И сподели, че най-трудно сега е на Димитър Главчев, на който би трябвало да се направи опит да му се помогне да си свърши работата. Той прикани Главчев да се опита да направи почтени избори. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР