Разбира се, че могат и заедно. Но по-често не могат.

...
Разбира се, че могат и заедно. Но по-често не могат.
Коментари Харесай

Германия: Можело значи!

Разбира се, че могат и дружно. Но по-често не могат. Или не желаят. Този път решаващата роля за постигнатото съгласие сред немските консерватори и социалдемократите изигра президентът Щайнмайер.
Ето че към този момент има сделка, която наподобява повече на план за съдружен контракт, в сравнение с съгласие за вероятните правила на една обща държавна стратегия. " Искаме да подновим съдействието ", заяви шефът на социалдемократите Мартин Шулц. А канцлерката Ангела Меркел дефинира постигнатото единодушие като причина за това " да можем да живеем добре в Германия и след 10 или 15 години ".

Документът е доста по-обхватен, в сравнение с се очакваше. В него се вижда ясно коя партия какви отстъпки е направила. Някои елементи от документа даже изненадват. Така да вземем за пример тематиката за Европа към този момент не е в края на документа, а е изведена напред, като на политическия напредък на Стария континент са отдадени цели три страници.
Но спрямо Европа външната политика наподобява съвсем подценена, в случай че не броим въпреки всичко това, че вероятните съдружни сътрудници изключват оръжейния експорт за страните, участващи във войната в Йемен.
Във вътрешната политика е реализирано единодушие за " пакт за върховенството на закона " и за " пакт за правораздаването ". Няма да има нарастване на налозите, за което упорстваха социалдемократите. В подмяна на това здравноосигурителните вноски още веднъж ще се поделят поравно сред работодатели и трудещи се. Социалдемократите са се преборили и за така наречен солидарна пенсия, замислена като мярка против бедността на остарели години. Постепенно би трябвало да отпадне и така нареченият „ налог взаимност “ – данък, въведен преди време поради източните немски провинции.
По бежанската тематика се обрисува кардинално съгласие по въпроса за събирането на разграничените фамилии на бежанци, само че за това се плануват доста тесни граници.

Държавният глава изигра основна роля в тези сондажи - постигнатото единогласие е резултат и от натиска, който той упражни над договарящите. А това ускорява смисъла на президентския пост и на президента, който постоянно е определян като безгласна писмен знак. През тази седмица обаче Франк-Валтер Щайнмайер употребява опцията да притисне участниците в сондажите: " Всички погледи са отправени към партиите и техните водачи. Всички се питат по какъв начин може и би трябвало да продължава това? С цялостно право! ", съобщи той във вторник. И тези думи бяха чути както от Ангела Меркел, по този начин и от доста членове на кабинета. Също и от ръководителя на социалдемократите Мартин Шулц. В четвъртък Щайнмайер сподели пред дипломатическия корпус още нещо: " ХДС/ ХСС и ГСДП са задължени освен пред личното си политическо бъдеще. Те носят огромна отговорност за Европа и за интернационалната политика ". А по-рано, след неуспеха на договарянията за така наречен " коалиция Ямайка ", Щайнмайер беше напомнил, че „ който желае да носи политическа отговорност, не може да се отдръпва ". На финалната права на сондажите през тази седмица тези негови думи трябваше да припомнят на Меркел, Шулц и Зеехофер, че просто би трябвало да реализират единогласие.

Дотук е доближат единствено един промеждутъчен стадий. Ако приемем напъните за сформиране на държавно управление като тичане с трудности, то настоящето съглашение е единствено едно мъничко затруднение спрямо това, което следва на конгреса на социалдемократите на 21 януари в Бон. Чак откакто и това главно затруднение бъде преодоляно ще стартират същинските договаряния.
Германската конституция не се интересува нито от съдружни договаряния, нито от сондажи. Сегашната драма не трябва да продължава и след конгреса на ГСДП, когато би трябвало да се състоят същинските договаряния за сформиране на държавно управление. Защото четири месеца след изборите за Бундестаг Германия има потребност от явен сигнал. Много хора чакат този сигнал към този момент повече от 100 дни. Вчерашният петък беше подобен сигнал. Партиите просто трябваше да реализират единодушие.
Коментар на Кристоф Щрак за Deutsche Welle


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Гледна точка  И няма край И няма край " новото " в българската политика  Неофициално за формалното разкриване на председателството Неофициално за формалното разкриване на председателството  Джендъри*, връйте джендема! Джендъри*, връйте джендема!  Импийчмънт на мъжа на Импийчмънт на мъжа на " Първата дама "!  Едната България - вън от България! Едната България - вън от България! Интервю Още Боян Петров пред Actualno.com: Пирин е украшение, което желаят да дадат на олигарсите (ВИДЕО)
Екип на Actualno.com съумя да поговори с огромния български алинея..
Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Заго Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image За първи път дамите в Саудитска Арабия б...
В петък дамите почитателки на футбола следиха обичания си спорт онлайн от стадиона в саудитския град Джида, трансформирайки се в първит...
Фалшивите сигнали за бомби в София са пода... Въпреки предизвестията на Тръмп: Иран от... Бургас e на път да развие сполучливо брачен... 57 души се натровиха с кафе в съветски град НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 14 януари
Овен Тази неделя ще ви се наложи да се поизпотите. Отложили сте някои ремонтни действия, а зимата към този момент е в разгара си и е извънредно време...
Седмична прогноза за времето за 15-21 януа... Новините: Най-важното за деня, 13 януари 50-годишен мъж издъхна на рождения си ден... Българска социалистическа партия реши, че няма да поддържа Истанбулскат... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Българска социалистическа партия разисква вота на съмнение към правит...
Българска социалистическа партия разисква на Национален съвет вота на съмнение към държавното управление, Истанбулската спогодба и доклада за работата на парламентарната година..
Централно разузнавателно управление на САЩ твърди, че вирусът NotPetya е дело на... Захариева: Речта на Туск сподели, че Българ... Местен хотелиер: Втори кабинков въжен превоз над Б... Все повече дами у нас постъпват на работа...  www.expert.bg  Нетрадиционен метод за понижаване на напрежението Нетрадиционен метод за понижаване на стр...  5 прояви на езика на тялото, които основават неприятно усещане 5 прояви на езика на тялото, които създа...  Консултирайте се с специалист преди изтегляне на заем, с цел да спестите пари Консултирайте се с специалист преди изтегляне...  Франция няма да вкарва нови налози при Макрон Франция няма да вкарва нови налози при...  www.iwoman.bg  Една зодия ще се влюби в хороскопа за 14 януари Една зодия ще се влюби в хороскопа за 14...  Дневен хороскоп за 13 януари Дневен хороскоп за 13 януари  6 хрумвания за прелестен сантиментален уикенд с обичания 6 хрумвания за прелестен сантиментален уикенд с...  Малките неща, които значат толкоз доста за дамите Малките неща, които значат толкоз доста...  http://www.sportlive.bg  Неделев отказал великодушна оферта от сръбски гранд? Неделев отказал великодушна оферта от сръбски...  Australian Open 2018: С вяра към Григор Димитров, само че не несъразмерна Australian Open 2018: С вяра към Григ...  Обертан остава в Левски, въпреки да е на нож с треньора си? Обертан остава в Левски, въпреки да е на н...  ЦСКА се мръщи на оферта от 5 милиона лв. за Каранга ЦСКА се мръщи на оферта от 5 милиона лев... Интервю Още Боян Петров пред Actualno.com: Пирин е украшение, което желаят да дадат на олигарсите (ВИДЕО)
Екип на Actualno.com съумя да поговори с огромния български алинея..
Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Заго Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева Нови Най-четени Най-коментирани Australian Open 2018: Докъде ще стигне Григор Димитров?... 29 0 Германия: Можело значи!... 45 0 Kia Stinger – Трябва ли германците да се тормозят? (тест-драйв)... 83 0 Турция трансферира военна техника на границата със Сирия... 191 1

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР