Разбира се, че българите, които бяха изоставени на летището в

...
Разбира се, че българите, които бяха изоставени на летището в
Коментари Харесай

КЗП: Българите, блокирани на летище Тимишоара, имат право на обезщетение

Разбира се, че българите, които бяха изоставени на летището в Тимишоара, могат да си търсят правата и постоянно поучавам хората да подхващат дейности, с цел да защитят правата и да бъдат обезщетени, в случай че са претърпели съответни вреди. Това заяви пред бТВ ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Това е един извънредно противен случай, който се дължи на неприятното време и на това, че този съответен водач е взел решение да отиде в Тимишоара. По информация, която имаме, по същото време на летището в София е имало още шест или седем самолета, които в последна сметка са кацнали. Според мен би трябвало и нашите управляващи, в лицето на Гражданска въздухоплавателна администрация, в контакт със съответната организация в Ирландия да обясни аргументите за това решение, разяснява той.

Маргаритов уточни, че въпреки да е нискотарифна, компанията би трябвало да поеме грижата за хората в сходна обстановка.

" Има правилник, който важи на територията на целия Европейски съюз, и в него ясно и тъкмо са разказани правата на пасажерите в такива случаи. Хората имат право на храни, питиета, а когато става въпрос за забавяне с повече от пет часа, те имат право и да се откажат от пътуването въобще, да получат парите си назад, като сами провеждат напредването си оттова нататък. Когато става въпрос за просрочен или анулиран полет, приказваме и за обезщетение от порядъка на 250 – 600 евро според от дестинацията ", изясни той.

Всички пасажери, които са наранени и считат, че правата им не са били задоволени, би трябвало да пазят всевъзможни документи за разноски, които им се е наложило да вършат и да ги предявят с желае към самолетната компания. Ако не срещнат схващане, да се извърнат към КЗП, Европейския потребителски център, омбудсмана, предложи Маргаритов.

Отговорът и компенсациите би трябвало да бъдат получени до шест седмици.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР