Районният съд в Свиленград трябва да остане. Такова е становището

...
Районният съд в Свиленград трябва да остане. Такова е становището
Коментари Харесай

Съдия Тянкова подкрепи самостоятелността на Темида в Свиленг...

Районният съд в Свиленград би трябвало да остане. Такова е мнението на ръководителя на Хасковския областен съд Миглена Тянкова, откакто бе потърсена от " Марица " за коментар по тематиката.

Против ограничение правото на достъп до правосъдие на жителите на община Свиленград се разгласи през днешния ден общинският съвет в пограничния град на свое изключително съвещание. Това стана с решение срещу така наречен закриване на Районен съд – Свиленград по препоръчаната оптимизация на правосъдната карта.

Местният парламент изрази негативна позиция и единомислещо одобри решение срещу оферти Доклад по Модел 4 за оптимизация на правосъдната карта на българските съдилища и прокуратура по план, изпълняван от Висш съдебен съвет по Оперативна стратегия " Добро ръководство " 2014 – 2020 година по този проект. Този проект планува преструктуриране на Районен съд – Свиленград и превръщането му в териториален офис към Районен съд – Харманли - най-натовареният от този сан в страната. Жителите на пограничната община са обезпокоени и от смяната в подсъдността на цивилен и наказателни каузи, които да станат подсъдни на Окръжен съд и надлежно да се преглеждат в Хасково.



От трибуната ръководителят на общинския съвет юрист Таня Коларова означи публичната значителност на казуса и бързата реакция на цялата общност срещу приемането на отчет Модел 4. Кметът на общината арх. Анастас Карчев изпрати негативно мнение до Висшия правосъден съвет, Министерство на правораздаването, Омбудсмана на републиката, Областна администрация - Хасково, Окръжен съд – Хасково. Тридесет локални юристи са изпратили свое протестно мнение до Висшия правосъден съвет. За малко време жители се проведоха и направиха подписка с над 1400 подписа на поданици на общината срещу плануваното правосъдно преустрояване и закриването на съда.

" Запозната съм с цитираните нагоре мнения. Подкрепям съдиите и правосъдните чиновници в Свиленград. В петък се срещнах с тях и дано уточня. Никой не приказва за цялостно закриване на Районен съд - Свиленград. Самите магистрати и чиновници там не са срещу Модел 4, а против съответното превръщане. Утре следва съвещание на Висшия правосъден съвет (ВСС) по разискване на модела. Това обаче не значи, че преобразуването ще се случи на часа ", разяснява арбитър Тянкова. Тя подсети, че основаването на критериите за образуването на териториалните съдилища са не от настоящия, а от предходния Висш съдебен съвет. Отделно в апелативните региони предстояло разискване за съответните особености към подчинените им съдилища. В Свиленград това, да вземем за пример е, че тук се намират 2 граници - с Гърция и Турция. Граничният пункт Капитан Андреево е най-голямата външна сухоземна граница на Европейски Съюз. Трафикът тук по натовареност е втори в света и отстъпва единствено на този сред Съединени американски щати и Мексико.

Припомняме, че по промените в правосъдната ни система имаше препоръчани още 3 модела, с изключение на разисквания в този момент. Един от тях предвиждаше в действителност тоталното затваряне на дребни съдилища, като това в Ивайловград. Това обаче бе изрично отхвърлено, тъй като хората в тези региони щяха да бъдат лишени от правораздаване.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР