Районният съд в Сандански отрича твърденията от репортаж на БНТ,

...
Районният съд в Сандански отрича твърденията от репортаж на БНТ,
Коментари Харесай

Кристина, обвинена в убийството на децата си, имала дълга история на тормоз

Районният съд в Сандански отхвърля изказванията от репортаж на Българска национална телевизия, че не са обезпечили незабавна отбрана за Кристина Дунчева, упрекната в убийството на двете си деца. По случая излязоха и някои нови данни за опитите на дамата да откри протекция от системата.

Смъртта на двете дребни деца в Сандански извади на дневен ред един значим въпрос - дали отчаянието на една жена и майка, дали дългогодишното психическо и физическо принуждение над нея може да докара до извънредно непредвидими дейности, като убийството на децата й.

Екипът на Българска национална телевизия откри и сподели, че Кристина Дунчева крие дълга история на принуждение в фамилията си. Но един ден, нещата са прекипяли, тя взима децата си и бяга от вкъщи си. По мотив излъчения материал в "След новините " на 29 ноември, арбитър Росица Калугерова, ръководител на Районния съд в Сандански реагира с писмо и искане за право на отговор на съображение на член 18 от Закона за радио и телевизия.

В него е конкретизирано следното:

Заявявам, че след осъществена инспекция се откри, че видеото съдържа погрешна информация. В репортажа се твърди: В исковата молба до съда разказва ужаса си по този начин: За тези 6 години взаимно общуване, той непрекъснато ми е упражнявал душевен и физически тормоз. Много пъти ме е бил, само че не съм пускала тъжби. Удари ме по главата и ми се закани с думите „ ще те принудя да се самоубиеш ". Той непрекъснато ме заплашва с думите "Внимавай какво правиш, тъй като имам револвер!

Така употребяваният откъс не е част от молбата на Кристина Дунчева, подадена в Районния съд в Сандански. На 8 октомври 2020 година тя е подала молба за издаване на заповед за отбрана по Закона за отбрана от домашното принуждение за осъществено по отношение на нея, в наличието на малолетните й деца, домашно принуждение с друго наличие.

В молбата липсват изказвания за закани с револвер. В молбата липсва искане до съда за издаване на заповед за незабавна отбрана. В деня на постъпване на молбата 8 октомври 2020 година съдията докладчик я е приел за разглеждане и е насрочил намерено правосъдно съвещание на 3 ноември 2020 година.

На извършеното на тази дата съвещание, страните са се явили и заради несъгласие на Кристина Дунчева по отношение на нередовното й приканване по насрещна молба на Георги Трайков и настояването й да упълномощи различен юрист, който да я съставлява по делото, съдията докладчик е отсрочил съвещанието за 26 ноември.

Към момента делото е висящо и няма изговаряне на съда по молбата. В текста на репортажа, обаче създателят прави следното умозаключение: „ Съдът не регистрира, че Кристина първо бяга от вкъщи и исковата молба за отбрана е подадена първа или делото за настойничество, заведено по-късно, може да е съзнателно заведено дело. Ако съдът беше оценил обективно, нямаше да се стигне до съдбовния случай ".

В този текст създателят по неприемлив метод подлага под подозрение обективността на съда и показва изцяло неправилно подстрекателство, че съдът с дейностите си е съдействал за осъществяване на закононарушението.

Две седмици след първото предаване по тематиката, стават ясни и още елементи по проблема.

Сигналът за домашно принуждение, който Кристина собственоръчно е написала, в действителност не е част от желае към съда. В копието на исковата молба, което братът на Кристина Дунчева ни даде, завършена от нейния юрист, в действителност не е маркирана опасността с револвер. Но там напълно ясно са посочени други:

"Поради утежняване на връзките към мен и децата, непрекъснатия физически и душевен тормоз по отношение на мен, ПРЕД ДЕЦАТА НИ,.. след серия обидни квалификации по мой адрес, физическа експанзия изразяваща се в мощно и мъчително дърпане на ушите ми, закани за физическо заличаване с думите „ Ще те унищожа и теб и цялото ти семейство ", ще те накарам да се самоубиеш ", ще те изкарам луда и ще ти взема децата и заканата му да ме изхвърли през терасата... бях принудена на 5 октомври да напусна с децата... "

В исковата молба Кристина също по този начин прецизира, че на идващия ден е била заплашвана от Георги Трайков и по телефона с думите

"Ще те унищожа и теб, и цялото ти семейство! ", "Ще те накарам да се самоубиеш ", "Ще те изкарам луда и ще ти взема децата ".

Тези закани за ликвидиране са знаци за висок риск и са задоволителни да се задейства член 18 от закона за отбрана от домашно принуждение и в период до 24 часа да се издаде незабавна отбрана без да е належащо да се приканват двете страни, даже и да не са поискано категорично.

Според исковата молба, съдът може да разпореди и ограничения за незабавна протекция разказани и в закона за протекция на децата. Кристина е декларирала, че непрекъснатия душевен и физически тормоз е ставал пред очите на децата, а член 2 от закона приема, че децата като очевидци също могат да се смятат за жертва на принуждение.

Освен това, в деня в който Кристина бяга от вкъщи си, тя е звъняла за помощ на 112. След позвъняването е реагирал полицейският контрольор, който желае документално изложение. В него Кристина споделя за ескалиращо напрежение след приложимост на алкохол.

Ако отзовалият се служител на реда откри данни за директна, непосредствена или следваща заплаха за живота или здравето на потърпевшото лице, може да изиска от районния съд да издаде заповед за незабавна отбрана в период от 24 часа от приемането на молбата. В случаите, в които има и деца жертви на принуждение, полицейският контрольор би трябвало да уведоми отдела за Закрила на детето и да подаде сигнал към прокуратурата.

Семейството на Кристина и нейният юрист не са осведомени да има действия в тази тенденция.

До съдбовния за децата ден, Кристина е била мощно разколебана, че ще получи институционална поддръжка и помощ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР