Районният съд в Пловдив отстрани д-р Георги Кръстев като председател

...
Районният съд в Пловдив отстрани д-р Георги Кръстев като председател
Коментари Харесай

Съдът отстрани от длъжност обвинения в източване на Здравната каса пловдивски ортопед

Районният съд в Пловдив в профил доктор Георги Кръстев като ръководител и член на ЛКК по ортопедия в ДКЦ-1 в Пловдив, макар че той разгласи пред магистратите, че е подал молба за овакантяване, и тя е почетена от 27 август.

Искането към съда бе от прокурор Димитър Пехливанов. Той сподели, че ще упорства да бъдат отстранени от ЛКК и лекарите доктор Светозар Попов и доктор Пенко Кацарски. По думите на доктор Кръстев пред съдията стана ясно, че той не смята, че би трябвало да се гледа отстраняването му. За същото пледира и юристът му Гено Василев.

Д-р Кръстев на излизане от залата, запитан дали съвестта му е чиста сподели единствено: " Убеден съм, че и вие публицистите мислите като мен, безусловно съвестта ми е чиста. Много мъчно се потвърждава непорочност, само че това не е невероятно и ще спомагам на институциите за това нещо. "

Мотивите на Райнен съд обявени от арбитър Панайот Велчев, са че има период от 14 дни, в които може да се апелира решението на Регионалната здравна ревизия - Пловдив, с което се приключва работата на доктор Кръстев в ЛКК. Затова съдът счете, че е основателно да в профил ортопеда от заеманата служба. Велчев сподели, че по един или различен метод, в случай че Кръстев остане на работа, това би затруднило следствието. То се води от 2018 година и има събрани няколко десетки тома обвиняване.

Пловдивският ортопед бе арестуван поради машинация по схемата за издаване на болнични за източване на фонд " Държавно публичен обезпечаване " - Национален осигурителен институт. Тази седмица в писмо до медиите той се извини на пациентите си, че не ги е обслужил в деня на задържането му и, че не дава отговор на мобилния си телефон, като изясни, че той му е конфискуван за неустановен период.

След първичното задържане на доктор Кръстев бе наложена парична гаранция от 30 000 лв..

Според следствието, мъж от Харманли, който е разгласен за общодържавно търсене, е записал в Пловдив компания и е назначил 10 души от разнообразни краища на страната, като задачата е била да получават пари с издаване на подправени болнични листове на тяхно име. Те са назначени на високи заплати, по които е трябвало да бъдат обезпечавани на оптимален застрахователен приход.

В реалност компанията дължи на Национален осигурителен институт неплатени вноски за ДОО за 68 000 лв.. От 2017 година, когато стартира схемата, лекарска комисия към ДКЦ е издала на фиктивните чиновници болнични за над 76 000 лв., настояват от прокуратурата.

Разследването стартира след сигнал от Териториалното отделение на Национален осигурителен институт Пловдив, откакто институцията е получила от фиктивната компания 117 болнични листа за една година, по които е изплатила 76 000 лв..

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР