Районния съд в Омуртаг наложи ефективна присъда от 1 година

...
Районния съд в Омуртаг наложи ефективна присъда от 1 година
Коментари Харесай

Двамата мъже нападнали лекарски екип в Омуртаг са осъдени на 1 година затвор при строг режим

Районния съд в Омуртаг наложи ефикасна присъда от 1 година затвор при непоколебим режим на обвинен за принуждение над екип на Центъра за незабавна здравна помощ, а на негов съизвършител - санкция в размер на 2000 лв.. Това оповестиха от Апелативна прокуратура – Варна

Предадените на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Омуртаг Стелиян Ив. на 35 години и Йордан Й. на 24 години бяха приети за отговорни за безчинство над фелдшер и водач на кола за спешна помощ на Центъра на незабавна здравна помощ, осъществено в съучастничество – закононарушение по член 325, алинея 1 от Наказателен кодекс. За дръзкото закононарушение, осъществено против екипа на ЦСМП, отишъл на адрес на болна жена, Йордан Й. ще изтърпява наказване отнемане от независимост 1 година при непоколебим режим.

Съдът приведе в осъществяване и предходна негова присъда, с която бил наказан на 2 години отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период. Съучастникът му Стелиян бе освободен от наказателна отговорност за хулиганството против медицинския екип, като съдът му наложи административно наказване - санкция в размер на 2000 лв..

Съдебният състав призна за отговорен 24-годишния Йордан и за причиняване на лека телесна щета на фелдшера от ЦСМП в Омуртаг Ф.К., като за закононарушението по член 131, алинея 2, предл. 13 от Наказателен кодекс му наложи дейно наказване от 1 година отнемане от независимост. Общото наказване, което Йордан ще изтърпява, е 1 година отнемане от независимост при непоколебим режим. За претърпените неимуществени вреди той ще заплати на потърпевшия фелдшер 2500 лв.. Същата сума ще заплати на потърпевшия водач на колата за спешна помощ подсъдимият Стелиян Ив. за породените неимуществени вреди.

Случаят закупи известност незабавно след осъществяване на закононарушението на 5 февруари 2017 година Тогава на адрес на пациентка от Омуртаг, която трябвало да бъде отведена с кола за спешна помощ в болничното заведение, върху екипа на Центъра за незабавна здравна помощ се изля с нищо неподозирана експанзия. Причината за дейностите на двамата подсъдими станал закъсал в преспите на улицата автомобил, който попречил на колата, ръководена от Стелиян Ив., да премине. Линейката също не съумяла да стигне и паркира пред адреса на болната.
Екипът прегледал болната жена.

Състоянието й било тежко и фелдшерът предложил на околните й да я отнесат с носилка до колата за спешна помощ. Тя обаче отказала. След прегледа фелдшерът и водачът, който носел носилката, минали около двамата подсъдими. С недодялан звук и закани Стелиян и Йордан поискали медиците да вземат участие в избутването на заседналата в преспите кола. След като получили отвод да сторят това, подсъдимите настигнали фелдшера и водача, нападнали ги в тил, нанесли им удари, от което водачът паднал на земята и изгубил схващане. На земята с удари бил съборен и фелдшерът.

Двамата мъже били заплашвани с предмет, наподобяващ нож, псувани и обиждани. Медикът получил травма в гръдния панер и последвало посттравматично стресово разстройство, хипертонична рецесия, мощна тревога, а водачът на колата за спешна помощ – черепно-мозъчна контузия с краткотрайна загуба на съзнанието и други. Нападнатите мъже съумели да се заключат в колата за спешна помощ, до момента в който чакат пациентката и помощ, поискана с позвъняване на незабавния телефон.

Присъдата на Районния съд в Омуртаг предстои на обжалване пред Търговищкия областен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР