Районната прокуратура във Враца внесе в съда обвинителен акт срещу

...
Районната прокуратура във Враца внесе в съда обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Ценко Чоков ще се изправи пред съда заради документни измами

Районната прокуратура във Враца внесе в съда обвинителен акт против Ценко Чоков.

Като кмет на кметство Галиче той изпълнявал законово регламентирани нотариални функционалности. Това включвало право да удостоверява подписи върху частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на регистриране, подписите и наличието на пълномощие по Закона за отговорностите и договорите, както и верността на преписите и извлечения от документи и бумаги, оповестяват от прокуратурата.

В продължение на дълъг интервал от време Чоков бил аграрни производител и притежател на животновъден обект. Сключвал голям брой контракти за аренда и наем със притежатели на аграрни земи в региона на с. Галиче. Разполагал с техните персонални данни и данните за собствеността им, а в качеството си на длъжностно лице имал достъп до националната база данни.

Дейността по развъждането на животни се водела на името на дамата, с която той живеел на фамилни начала. Тя го упълномощила да я съставлява пред всички органи по отношение на ръководството на активността.

След приключване на периоди по договорите за аренда на недвижими парцели обвиненият Ценко Чоков решил да употребява данните, които имал и да сформира нови такива без знанието на притежателите им. За задачата от тяхно име били направени 11 пълномощни, с които обвинената жена била упълномощена да подписва контракти. Полагането на подписите и ръкописното изписване на имената на упълномощителите било осъществено от неустановени лица. Тези неистинен частни документи били удостоверени от Чоков в качеството му на длъжностно лице, след което обвинената ги показала пред нотариус.

Впоследствие формираните по този метод контракти за аренда - без знанието и единодушието на притежателите на земеделските парцели, послужили като съображение на Чоков да ги обработва и да ги завява за подкрепяне за период от 10 години. Такива били „ сключвани “ и с умряли лица, чиито наследници също не били осведомени.

В хода на досъдебното произвеждане са били назначени и направени съдебно-почеркови и механически експертизи. Според заключенията им, подписите и ръкописните текстове за упълномощител в пълномощните не са изпълнени от титулярите – лицата за които се отнасят, а посредством опит за тяхното подражаване.

С дейностите си Ценко Чоков е направил документно закононарушение. В кръга на службата си той е съставил публични удостоверителни документи - нотариални удостоверявания на подписи на 11 лица върху пълномощни, в които удостоверил погрешни условия. В реалност те не били положени пред него от титулярите.

Обвиняемата жена, която е избрана като съизвършител на Ценко Чоков, умишлено се е употребила от неистинен удостоверителни публични документи, на които е притурен тип, че изхождат от 11 разнообразни лица, оповестяват още от прокуратурата.

В тях е било отразено, че те са я упълномощили да работи от тяхно име и за тяхна сметка по отношение на личните им или наследствени аграрни земи, което не било правилно.

Предстои делото да продължи в съда.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР