Районната прокуратура във Велико Търново се е самосезирала за жена,

...
Районната прокуратура във Велико Търново се е самосезирала за жена,
Коментари Харесай

Жена преправи картончето си за ваксина, за да получи по-бързо втора доза и сертификат за пътуване |

Районната прокуратура във Велико Търново се е самосезирала за жена, преправила картончето си за ваксина, с цел да получи втора доза по-рано, оповестява БНР. 

На 21 март към 10,30 ч. във имунизационния кабинет в РЗИ - Велико Търнов отишла жена на междинна възраст, която посочила картонче за слагане на втората доза от имунизацията на " АстраЗенека ". Датите в картончето усъмнили дежурната в кабинета доктор Светлана Моминска.

" Тя беше единствената за деня, която пристигна за реваксинация. Беше настоятелна, че би трябвало да ѝ се направи за деня. Ние доста добре познаваме късите характерности на имунизациите и при сложена на 21 февруари първа доза „ АстраЗенека “ по никакъв метод не излизаше реимунизация да се направи ", споделя доктор Моминска.

Жената схванала, че няма да получи ваксина в деня, в който тя си е решила, и бързо напуснала кабинета. 

В картончето, показано от пациентката, на доктор Моминска прави усещане, че има дописвано по датата за реимунизация, която при инспекция във имунизационния указател се оказва, че не е 21 март, а е 2 май.

" Петицата беше поправена на тройка и годината 21 се използваше като ден, изяснява лекарката. С инспекция в регистъра открих, че е направена имунизация на 21 февруари, което съвпадаше с това на картончето. От там нататък всичко е догадка и желанието на дамата да бъде ваксинирана, тъй като ѝ предстояло пътешестване и ѝ би трябвало документ ", добавя Моминска. 

Неспазването на периода сред слагането на двете дози компрометира самата имунизация и може да докара до здравен риск.

Подправеното картонче на жената с датата за реимунизация не е първото нарушаване, на което се натъкват лекарите от РЗИ Велико Търново, в опитите на хората да получат ваксина отвън одобрените етапи и описи.

" Да се показват за членове на изборни комисии.  Ние разбираме, че те не са, незабавно става ясно. Няма метод да се направи имунизация на човек, който не е подаден. За да стигнат описите до хората, които ваксинират, те минават през няколко експерта, отвред се оглеждат. Така че това е невероятно ", добавя лекарят.

Хората, показали се за членове на секционните комисии, без фактически да са ангажирани с изборите, не са получили ваксина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР