Районната прокуратура във Варна предаде на съд изпълнителен директор и

...
Районната прокуратура във Варна предаде на съд изпълнителен директор и
Коментари Харесай

Съдят двама за измама на руски граждани за близо 600 000 лева

Районната прокуратура във Варна съобщи на съд изпълнителен шеф и пълномощник на компания за недвижими парцели за машинация на съветски жители за близо 600 000 лв., представляваща изключително тежък случай.

С обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна на съд са предадени изпълнителният шеф Иван Ч. и прокуристката на „ Риком “ АД в град Бяла Румяна Ч. Двамата подсъдими ще дават отговор за машинация в изключително огромни размери – 587 561 лв., представляваща изключително тежък случай, осъществена като продължавано действие в интервала от 12 юни 2008 година до 3 декември 2009 година и в съучастничество. Престъплението по член 211, по отношение на член 209, алинея 1 от Наказателен кодекс се санкционира с отнемане от независимост от 3 до 10 години, а в случай че двамата, които са и семейство, бъдат приети за отговорни от съда, той може да постанови конфискация до една втора от имуществото им.

Целта на закононарушението била имотна полза за всеки от тях и за акционерното сдружение с предмет на активност недвижими парцели, ръководство и строителство. Така Иван и Румяна Ч. съумели да извършат 6 измамливи действия с съветски жители през непродължително време и при една и съща конюнктура и еднаквост на виновността, на които продали ваканционни парцели с тежести върху тях.

В инкриминирания интервал софийска компания упълномощила строителството на три ваканционни здания върху незастроени поземлени парцели в град Бяла, благосъстоятелност на „ Риком “ АД. По време на строителството възложителят спрял заплащанията към строителя, което породило спор. При решаването на противоречивите въпроси сред двете компании било признато построеният парцел да бъде трансфериран на възложителя с прилежащия имот, а приключените на недодялан градеж две здания – на компанията на Иван Ч. и Румяна Ч. За да довърши парцелите за продажба, компанията на двамата подсъдими теглила няколко ипотечни заема.

Към бъдещите ваканционни жилища интерес показали съветски жители, а ваканционните парцели даже били показани на ревю в Москва. Руските жители декларирали предпочитание за покупка на парцелите по нотариален ред, защото това им служело при приемането на виза за България. Първоначално били подписани предварителни контракти с купувачите за продажба и строителство на бъдещите парцели, като в тях категорично било посочено, че „ Риком “ АД ще им трансферира парцелите с нотариални актове и без тежести. Иван и Румяна Ч. обаче не изпълнили контрактуваното, а сумите, платени от съветските жители, присвоили. Парите за ваканционните парцели постъпвали по сметките на „ Риком “ АД – Бяла, или били давани на ръка на подсъдимите или на упълномощени от тях лица. И Иван, и Румяна работили по покупко-продажбите като представляващи „ Риком “ АД, като имали право да се разпореждат с дружественото имущество. Всеки от тях имал по 100 000 поименни акции, а двамата съставлявали и Общото заседание на АД-то.

След придобиване на жилищата с нотариален акт всеки от потърпевшите получил покана от частен правосъден реализатор за непринудено осъществяване, защото били наказани като ипотекарни длъжници. Едва тогава притежателите открили, че са придобили парцели с ипотека в интерес на банка по теглените от „ Риком “ АД заеми. В един от случаите подсъдимите Ч. изобщо не трансферирали собствеността върху два жилището на рускиня, а парите й присвоили.

Назначената по досъдебното произвеждане съдебно-счетоводна експертиза посочила, че общата сума, с която са ощетени съветските жители при шестте измами, е близо 600 000 лв.. Парите не са възобновени и досега от двамата подсъдими.

Предстои делото против двамата акционери на „ Риком “ АД да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР