Районната прокуратура в Пловдив води разследване срещу мъж и жена,

...
Районната прокуратура в Пловдив води разследване срещу мъж и жена,
Коментари Харесай

Обвиниха семейство от Стара Загора за кражба на самоличност

Районната прокуратура в Пловдив води следствие против мъж и жена, уличени за кражба на идентичност и осъществяване на компютърна машинация при изтегляне на банкови заеми с вреди за 90 хиляди лв.. Й. П., на 32 година, и 22-годишната Р.К. са от Стара Загора и живеят на фамилни начала. На мъжа е наложена мярка " арестувана под стража ", а дамата е освободена под домакински арест. Това сподели Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура - Пловдив. Той посочи, че пострадали са мъж и жена от Хисаря, които също живеят на фамилни начала и още една жена от Стара Загора, на чиито имена обвинените са изтеглили онлайн заеми от девет банки в разнообразни размери на обща сума 90 хиляди лв..

Установено е, че потърпевшите и причинителите са доста близки другари, което по думите на Илиев е притъпило вниманието им и под претекст, че ще им изработят фотоколажи, първите са разрешили на обвинените да снимат лицата им и да създадат копие на персоналните им карти. Тези данни са употребявани, с цел да изтеглят онлайн заемите от другите банкови институции, като сумите са били преведени на името на потърпевшите, а по-късно, също онлайн, са трансферирани в персоналните им сметки, посочи Атанас Илиев. 

От началото на делото досега са осъществени голям брой дейности по следствието, като сигналът от потърпевшите е постъпил на 6 октомври, добави районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Извършено е претършуване в дома, употребен от двамата причинители, предаден е непринудено от тях лек автомобил, закупен за 10 хиляди лв., сподели още прокурор Грошев. Той акцентира, че Й. П. е получил от три отпуснати заема по 20 хиляди лв., които е изтеглил от името на потърпевшия мъж, а Р. К. - сумата от 17 600 лв. от четири заема, които е изтеглила от името на потърпевшата жена. Парите не са възобновени. Те били изхарчени за онлайн залози.

Иззети са мобилните телефони на посочените за причинители, флашки, документи, разпитани са очевидци, извършена е преписка с деветте банки, както и с Българската национална банка, с цел да се откри дали на името на двете лица няма изтеглени заеми и в други банки. Районният прокурор заяви още, че е открито и трето лице, на чието име е изтеглен заем от същите още през месец май.

Грошев акцентира, че положителните резултати са дело на положителното взаимоотношение както сред полиция и прокуратура, по този начин и с другите институции. Той добави, че ще се извърши следствие и на процедурите по онлайн тегленето на заеми и разкриване на банкови сметки. По думите му няма данни за намесени банкови чиновници в тази ситуация, само че очевидно има данни за занижен надзор във връзка с онлайн банкирането. В рамките на следствието е открито и третото лице, на името на което са изтеглени още два заема по пет хиляди лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР