Районната прокуратура в Никопол започна разследване във връзка със сигнала

...
Районната прокуратура в Никопол започна разследване във връзка със сигнала
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва сигнал за замърсяване на р. Осъм

Районната прокуратура в Никопол стартира следствие във връзка със сигнала за замърсяването на река Осъм край село Черковица. Сигналът потегля от фотоси, публикувани в обществените мрежи.
Човекът, скрил се зад подправен профил твърди, че фотосите са настоящи. Обяснява, че е медиатор на риболовци, които желаят да приказват, само че се опасяват да излязат от анонимност, заяви bTV.
Районът, от който са фотосите, се оказва място към моста преди село Черковица. Само на метри от речния бряг се вижда канал, от който изтича мръсотията. Цветни оттенъци личат ясно, а с остатъчен индустриален материал е покрита близо декар повърхност. По всичко проличава, че замърсяването не е еднократно.
Източникът е елементарно откриваем – дружество за произвеждане на тоалетна и домакинска хартия. Собственикът е ливанец с американско поданство, който от години живее у нас. Екипът е посрещнат от прокурист, който обаче отхвърля да бъде сниман. Вместо това демонстрира спряно произвеждане и вторична пречиствателна апаратура, чието стартиране закъснява, само че предстояло до дни.
Съоръжението трябвало да бъде инсталирано до есента на 2018 година Вместо това през януари предприятието почнало да създава оцветена хартия. Боите били безвредни.
Обезпокоителни сигнали при кмета не са постъпвали. В община Никопол пък нямали еколог. Контролът се осъществявал от екоинспекцията в Плевен. Проби от мястото последно са взети на 27 февруари, след публикуването на фотосите. Резултатите не са излезли още.
Отклонения на индикаторите обаче са засечени при инспекция след сигнал от 11 февруари. Но съгласно екоинспекцията сериозен проблем няма.
Междувременно и прокуратурата стартира инспекция по случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР