Районната прокуратура в Добрич собственика на „Евроманган ЕАД Дейвид Уелингс.

...
Районната прокуратура в Добрич собственика на „Евроманган ЕАД Дейвид Уелингс.
Коментари Харесай

Прокуратурата даде на съд британския шеф на фирмата концесионер на мина "Оброчище"

Районната прокуратура в Добрич притежателя на „ Евроманган " ЕАД Дейвид Уелингс.

„ Евроманган " е същата компания, която е притежател на мина „ Оброчище ", станала печално известна през предходната година, откакто миньорите в продължение на месеци не са получавали заплати и излизаха на няколко пъти на митинг, а казусът стигна до омбудсмана Мая Манолова и премиера Бойко Борисов.

Ето и какво гласи известието от прокуратурата по случая:

Районната прокуратура в Добрич съобщи на съд шефа и представляващ „ Евроманган " ЕАД Дейвид Уелингс. В Добричкия областен съд прокуратурата е внесла разпореждане за освобождението му от наказателна отговорност с налагане на административно наказване „ Глоба ". За това закононарушение се планува наказване отнемане от независимост до 3 години или санкция.

Делото е импортирано в съда по този ред, защото според наредбите на член 78а, алинея 1 от Наказателен кодекс се планува наложителното освобождение на Дейвид Уелингс от наказателна отговорност с налагането на административно наказване „ Глоба " в размер от 1000 до 5000 лв. при едновременното съществуване на три предпоставки - деецът да е притеглен за закононарушение, което се санкционира с отнемане от независимост до 3 години, да не е осъждан и да не е бил освобождаван досега от наказателна отговорност.

Управителят и представляващ „ Евроманган " ЕАД е бил притеглен като обвинен на 23 ноември 2017 година от Районната прокуратура в Добрич за това, че в 30-дневен период от прекъсване на заплащанията на сдружението не е изискал от съда да бъде намерено произвеждане по неплатежоспособност. Тогава с разпореждане на прокуратурата му е била наложена мярка за неотклонение „ Парична гаранция " в размер на 2500 лв.. Върху нея съдът е наложил поръчителство по искане на прокуратурата, с цел да послужи за покриване на част от разноските по делото, които досега са към 5000 лв..

Районната прокуратура в Добрич е събрала задоволително доказателства по делото, от които излиза наяве, че сдружението, на което с концесионен контракт е отдадена мина Оброчище, е изпаднало в неплатежоспособност от 30 юни 2016 година Натрупаните обществени отговорности към Национална агенция за приходите са към 1,5 млн. лв.. За тези отговорности Национална агенция за приходите е образувала наложително осъществяване за събирането им.

Отделно от тях „ Евроманган " ЕАД има отговорности и към частни кредитори за доставки и превоз към 100 000 лв.. Само към „ Енерго про " ЕАД сдружението на Уелингс дължи към 300 000 лв..

Управителят на изпадналото в неплатежоспособност сдружение „ Евроманган " е гражданин на Кралство Англия, със статут на непрекъснато пребиваващ в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР