Районната прокуратура в Благоевград се самосезира и възложи съвместна проверка

...
Районната прокуратура в Благоевград се самосезира и възложи съвместна проверка
Коментари Харесай

Прокуратурата започва проверка на ремонта на пътя Разлог-Симитли след тежка катастрофа


Районната прокуратура в Благоевград се самосезира и разпореди взаимна инспекция на Областното пътно ръководство, Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", бранш " Пътна полиция " при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи и РПУ-Разлог на ремонта на пътя между Разлог и Симитли, оповестиха от държавното обвиняване.

 Загинала пътничка и още четирима ранени, откакто кола се прекатурна по таван край Симитли Виж още

Сред аргументите за възлагането й са тежката злополука в сектора на 18 ноември, осъществяването на ремонтни действия, както и постъпила информация за нарушавания при реализиране на краткотрайната организация на придвижване при поправяне на пътния сектор.

Държавното обвиняване откри, че в този сектор не е изпълнена краткотрайна маркировка върху пътното платно, като напълно е положена нова асфалтова настилка. Налице са данни, че в секторите, свързващи с общински пътища, разликата в равнищата сред новоположената асфалтова настилка и тази на платната от общинските пътища е забележителна. Неполагането на асфалт, който да обезпечи равномерен преход от едното пътно платно в другото, води до затрудняване на придвижването на моторните прeвозни средства при напускането на път II-19 и включването в общинските пътища и назад. Това основава предпоставки за катастрофи и механически повреди на моторните транспортни средства.

На съответните контролни органи са дадени подробни инструкции за осъществяването на взаимни инспекции, с оглед предприемането на превантивни ограничения за попречване на ПТП, водещи до административни нарушавания по Закона за придвижването по пътищата и закононарушения срещу превоза по Наказателния кодекс.

Проверките следва да открият налице ли са нарушавания при реализиране на ремонтните действия, съблюдаване на разпоредбите за обезопасяване на чиновници, съществуване на организация за краткотрайно придвижване, сложени пътни знаци, които да подсигуряват сигурност на придвижването и съответната пътна инфраструктура.

С оглед пълномощията си контролните органи следва да уведомят Районна прокуратура - Благоевград за резултата от инспекцията в инструкции период с систематизиран отчет за направените констатации и всички относими документи. При открити пропуски и/или нарушавания по използването на нормативни актове е належащо да се уточни тяхната причина и подхванатите ограничения за отстраняването им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР