Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Мездра, предаде на

...
Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Мездра, предаде на
Коментари Харесай

Прокуратурата във Враца даде на съд майка, спирала децата си от училище и ги изоставила

Районна прокуратура – Враца, Териториално поделение – Мездра, съобщи на съд Т.М. с предложение за освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване по член 78а от Наказателен кодекс.
35-годишната жена е упрекната за осъществено от нея закононарушение срещу фамилията по член 182, алинея 1 от Наказателен кодекс.
Обвиняемата Т.М. имала пет деца. През образователната 2021/2022 година две от тях – 15-годишният й наследник и 13-годишната й щерка били записани за възпитаници в VII клас. Децата били със специфични просветителни потребности и се нуждаели от спомагателна поддръжка, заради което им бил назначен ресурсен преподавател и психолог от Центъра за поддръжка за личностно развиване.
В началото на м. септември 2021 година те посещавали образователните занятия, въпреки и нередовно. След това престанали да идват на учебно заведение. След сигнал на техния класен началник били инициирани многократни визити на адресите, на които обитавало фамилията на обвинената, в това число от просветителния посредник на учебното заведение и учители.
При извършените с нея голям брой диалози обвинената Т.М. както обещавала да изпрати децата на учебно заведение, по този начин и изрично отказвала да го стори. Само в интервала от 28.09.2021 година до 05.10 2021 година те имали 39 отсъствия по неуважителни аргументи, за което били глобени със „ забележка “.
От м. октомври 2021 година, когато учебното заведение минало на отдалечено образование в електронна среда, на децата били предоставяни материали на книжен притежател, които те следвало да попълнят и връщат назад. Те не желали нито да ги одобряват, нито да ги попълнят.
Обвиняемата била посещавана от обществените служащи, неведнъж съветвана от тях, само че това не довело до резултат. Жената била предизвестена документално с протокол на съображение Закона за Министерство на вътрешните работи да обезпечи постоянното наличие на децата си на учебно заведение и да не заплашва тяхното физическо, душевно и морално развиване. Била ѝ разяснена наказателната отговорност. Това също не довело до промяна на държанието ѝ.
През м. януари 2022 година обвинената Т.М. напуснала страната и изоставила децата си на грижите на свои близки. Синът й напуснал населяваното от него жилище, като за установяването му бил разгласен за търсене.
С оглед тези условия шефът на учебното заведение издал заповеди за незабавно настаняване на децата на обвинената в здравно - обществени услуги за резидентна грижа. При постъпването им, на децата били изготовени самостоятелни характерности. В тях се посочвало, че за тях не били полагани съответните съответни грижи за развиването им. Липсвала им е среда за развиване и надзор. Оставени били да порастват без стимулиране на просветителното и общественото им развиване. Не били усвоили минимума познания за наличната календарна възраст, както и не били привикнали да поставят образователен труд. Децата на Т.М. били записани за възпитаници в друго учебно заведение.
С дейностите си обвинената като родител основала заплаха за физическо, душевно и морално развиване на децата си.
Предстои делото против нея да продължи в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР