Районна прокуратура удължава с още един месец проверката на фирмата

...
Районна прокуратура удължава с още един месец проверката на фирмата
Коментари Харесай

Прокуратурата удължи проверкaта на пловдивската фирма „САРС“ 12, която трови цял квартал

Районна прокуратура удължава с още един месец инспекцията на компанията „ САРС “ 12 ООД, чийто комин обгазява Пловдив години наред с нерегламентирано изгаряне на боклуци.

От пресцентъра на прокуратурата обявиха за TrafficNews , че предварителната инспекцията към момента не завършила, по тази причина преди дни е поискано удължение на периода ѝ.

Припомняме, че повода въпросът да доближи до магистратите бе несъдействието на чиновници на скандалната компания към две от проверяващите институции – Регионална инспекция за опазване на околната среда и РДНСК. TrafficNews неколкократно ви описа за екопрестъплението на „ САРС 12 “, както и за хитрините, които притежателят на цеха за произвеждане с перилни и миещи препарати ползва, с цел да се освободи от отговорност.

Именно поради това през ноември екоинспекцията е съставила акт за открито административно нарушаване. Те уведомиха TrafficNews , че са били осъществени няколко инспекции на място, при които е открито, че от цитирания в сигналите комин фактически се емитира пушек. Извършен е обход отвън границите на обекта, защото достъп до него е отхвърлен от защитата. Отказът за подпомагане е още един даже при идването на чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Това обаче надалеч не е първия проблем, който САРС 12 основава на Регионална инспекция за опазване на околната среда. При осъществяването на планова инспекции по-рано през тази година още веднъж им е бил отхвърлен достъп до цеха. Екоинспекцията среща компликации и при стартираните от нейна страна административнонаказателни дейности.

На шефа на компанията са изпратени предложения за сформиране на акт за определяне на административно нарушаване, които обаче се връщат като непотърсени. Правен е опит за връчване и в наличието на полицията, само че уви – без резултат.

Затова предишния месец в отсъствието му е формиран акт за неоказване на подпомагане за осъществяване на инспекция в нарушаване на Закона за запазване на околната среда. Предстои издаване на наказателно разпореждане, като плануванаъа в закона глоба е от 2 000 до 20 000 лв..

Припомняме, че по тази линия е изпратена цялата документи от инспекциите до Районна прокуратура – Пловдив. Прокурорско предписание за възлагане на инспекция е издадено на 28 октомври. Проверката планува осъществяване на дейности, които ще допринесат за цялостното и всестранно изясняване на случая от страна на наблюдаващия прокурор.

Припомняме, че Регионална дирекция за народен строителен контрол-Пловдив също подхвана скандалния комин на компанията, който обгазява цялостен един пловдивски квартал. Институцията се сезира, откакто TrafficNews подаде сигнал поради опасения на живущи в квартала, че структура на комина е нарушена и основава заплаха за живота и здравето на близките.

По-любопитен въпрос, който към момента няма отговор, е за какво, откакто преди две години е било установено, че коминът е с нарушена структура, до този миг инспекция по случая не е била осъществявана от способените органи.

Още тогава от РДНСК ни дадоха отговор в формалното си мнение, че опит за инспекция е осъществен, само че още веднъж достъп не е бил обезпечен. Затова се чака осъществяването на взаимна инспекция от чиновници на РДНСК-Пловдив, РИОСВ-Пловдив със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи. Резултати от такава обаче към момента не са известни.

А до момента в който траеха инспекциите на институциите, от „ САРС “ 12 по този начин и не престанаха с осъществяването на нерегламентирано изгаряне на боклуци.

Какво ще покажат взаимните инспекции на органите и какви ще бъдат следващи дейности, TrafficNews ще продължи да следи проблема, който стана индикатор за безгранична безочливост и непукизъм.

Очаквайте детайлности!



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР