Районна прокуратура – Разлог е предала на съд Р.Д., лекар

...
Районна прокуратура – Разлог е предала на съд Р.Д., лекар
Коментари Харесай

Съдят стоматолог, точил НЗОК

Районна прокуратура – Разлог е предала на съд Р.Д., доктор по дентална медицина, по обвиняване за осъществено от него закононарушение по член 212б, алинея 1, т. 1, вр. член 212, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

От м. юли 2011 година обвиненият Д. работел като доктор по дентална медицина в гр. Разлог. В това си качество до 2015 година имал подписани контракти с Районната здравноосигурителна каса - гр. Благоевград, подновявани всяка година. Като страна по тях, обвиненият бил реализатор на първична извънболнична дентална помощ в осъществяване на Национален рамков контракт за дентални действия.

През интервала на действието им против Р.Д. постъпили сигнали от пациенти - здравно обезпечени лица, по отношение на регистрирани дентални действия на тяхно име, които действително на са били осъществени от обвинения доктор. В тази връзка били осъществявани голям брой инспекции от РЗОК – гр. Благоевград - по съответни мотиви и сложни такива по отношение на цялостната му активност. Жалби били подавани и до Районна прокуратура - Разлог, респ. препратени от РЗОК гр. Благоевград по подготвеност.

В хода на воденото досъдебно следствие са били открити и други пациенти, по отношение на които били осъществявани погрешни вписвания по отношение на употребени услуги.

По мотив осъществените инспекции от РЗОК - гр. Благоевград по отношение на активността на доктор Д. са били установени голям брой нарушавания по отношение на открити разминавания и несъответствия във въведените данни. Наложени са му били наказания за осъществявани погрешни вписвания - операции на друга стойност. Същият бил глобен по административен ред, като след това наказателните постановления са били анулирани от Административен съд – Благоевград и обновена административно - наказателната процедура. Срещу Р.Д. е било повдигнато обвиняване за осъществено закононарушение.

Установено е, че обвиненият, вместо да отразява правилно събитията в издаваните от него документи – амбулаторни листове, спесификации и фактури, издавал документи с погрешно наличие. С дейностите си той целял писмено оправдаване и непозволено приемане на суми от НЗОК. Действайки по този метод, в интервала от 06.07.2011 година до 29.10.2014 година, лекарят получил без правно съображение парична сума в общ размер на 1720.83 лв. – благосъстоятелност на Националната здравноосигурителна каса - гр. София.

Предстои делото да продължи в съда, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР