Районна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняеми Й.П., на 32 г., и

...
Районна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняеми Й.П., на 32 г., и
Коментари Харесай

Съдят мъж и жена за измама при теглене на банкови кредити онлайн

Районна прокуратура–Пловдив притегли като обвинени Й.П., на 32 година, и 22-годишната Р.К. за това, че в интервала от месец май 2022 година до месец август 2022 година в гр. Пловдив, за да се снабдят с имотна полза, при изискванията на продължавано закононарушение и в съучастничество, са възбудили и поддържали подвеждане у мъж и жена от гр. Пловдив, като са внесли компютърни данни и с това са предизвикали на двамата потърпевши щета в размер на общо 77 600 лв. – закононарушение по член 212а ал.1 вр. член 20 алинея 2 вр. член 26 алинея 1 от Наказателния кодекс.

По делото е открито, че Й.П. и Р.К., които живеели на брачен начала, имали другарски връзки със семейство от гр. Пловдив. Те се снабдили с данните от персоналните им карти като ги преснимали с мобилните телефони под претекст, че ще изработят фотоколажи за спомен.

С персоналните данни от документите за идентичност на потърпевшите двамата обвинени кандидатствали онлайн за приемане на потребителски банкови заеми. Те авансово създали електронни пощи с имената на техните фамилни другари и им разкрили онлайн нови банкови сметки. При диалози с банковите чиновници Й.П. и Р.К. се представяли със самоличността на двамата потърпевши. Така по новооткритите банкови сметки били преведени парите от отпуснати общо седем заема, а по-късно двамата обвинени ги трансферирали в личните си сметки. 

В горепосочения интервал Й.П. получил от три отпуснати заема по 20 000 лева или общо 60 000 лева, които изтеглил от името на потърпевшия мъж, а Р.К. сумата от 17 600 лева от четири заема, които изтеглила от името на потърпевшата жена. Парите не са възобновени. Те били изхарчени за онлайн залози

Бил е подаден сигнал в полицията откакто потърпевшата жена получила позвъняване по телефона от една от банките, че не си обслужва заема. 

Й.К. и Р.П. са били арестувани за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура–Пловдив. На 10 октомври 2022 година е било импортирано искане в Районен съд–Пловдив за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на тях. Съдът е задържал Й.П., а на Р. К. е избрана мярка за неотклонение „ домакински арест “, защото същата понастоящем е в майчинство и се грижи за малолетно дете. Определението може да се апелира и стачкува пред Окръжен съд–Пловдив.

В рамките на следствието е открито и трето лице, на името на което са изтеглени още два заема по 5 000 лв. или общо 10 000 лв..

Към сегашния миг са разпитани очевидци, извършена е преписка с девет банкови институции, както и с Българска народна банка, конфискувани са материални доказателства и други

Действията по следствието по случая не престават.

Подробности по случая бяха изнесени през днешния ден на брифинг на Районна прокуратура–Пловдив, в който участваха Чавдар Грошев, областен прокурор и заместникът му Атанас Илиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР