Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Ненко Василев на 59 г.,

...
Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Ненко Василев на 59 г.,
Коментари Харесай

Бесни страшни пенсии! Престъпните умове, точили НЗОК, от 60 до 86 години

Районна прокуратура-Пловдив притегли като обвинени Ненко Василев на 59 година, Радостин Костадинов на 58 година, С.К., на 86 година,Т.К., на 71 година,  и М.Д., на 62 година, за осъществена документна машинация – за това, че умишлено са дали опция на един от тях - Василев, да получи от бюджета на НЗОК непознати имущество – пари в огромни размери – 815 000 лв.. Това е станало посредством сформиране на електронни документи с погрешно наличие – протоколи за разпределяне на помощни средства за хора с увреждания. Престъпление по член 212 алинея 4 вр. алинея 2 вр. алинея 1 вр. член 26 от Наказателния кодекс и закононарушение по член 212 алинея 4 от Наказателния кодекс.
Прочетете още
Като обвинени и 36 година Пламен Коларов, 53-годишната Веселина Николова /с която Василев живее на фамилни начала и имат две дъщери/  и 66-годишната З.Б., в ролята си на помагачи, които са набирали пациенти, информация, включително персонални карти, епикризи и други медицински документи, с което са спомогнали реализирането на документната измама  - закононарушение по член 212 алинея 4  от Наказателния кодекс. 

В процеса на следствие на случая Коларов се е опитал да принуди двама очевидци да потвърдят лъжа пред проверяващ орган, а точно, че са посещавали Лекарска консултативна комисия /ЛКК/ в Пловдив, като за задачата им изпратил протоколите по интернет приложение - закононарушение по член 293 алинея 1 от Наказателния кодекс.

Схемата за документната машинация, обвързвана с приемане на помощни средства за хора с увреждания, е разкрита от проверяващ екип от служители на реда от отдел „ Икономическа полиция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив. 

Сред обвинените са членове и ръководители на Лекарска-консултативна комисия – ортопедична и неврологична в Медицински център, чието седалище е в София като е имал филиал в Пловдив. Установено е, че от 1 юли 2022 година до края на юли 2023 година ЛКК-комисиите към Медицинския център са изготвил общо 8007 протокола за разпределяне на помощни средства на хора с увреждания, по които НЗОК е платила на разнообразни сдружения общо 5,2 млн. лв..

Предстои за петима от обвинените да бъде импортирано искане в съда за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

За горепосочените закононарушения по закон се планува наказване от 3 до 15 година отнемане от независимост и конфискация на част или цялото имущество.

Действията по следствието не престават.         
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР